Хакнаха митницата, точат ДДС (обзор)

23-ма арестувани, проникнали в информационната система на Агенция „Митници“

Претърсени били домове и офиси в пет града

23-ма души, сред които хакери, трима митничари и търговци са задържани при акция на спецпрокуратурата и ГДБОП. Арестите са след разследване за проникване в информационната система на митниците, чрез което се извършвал фиктивен износ и внос на стоки и се източвал ДДС.

Хакер на 22 години създал зловреден софтуер и го продал на бандата. Чрез него престъпната група успяла да проникне в компютри на Агенция „Митници“. Така бил осигурен достъп до митническите информационни системи. По този начин фирми и търговци отчитали фиктивен износ и внос на различни стоки. Приключвани били транзити, без камионите да са се явили в митнически пунктове, без да има пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да било контрол.

Акцията се провела в София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина. Претърсени са домове, офиси на фирми и кабинети в сградата на Агенция „Митници“. Ролята на тримата действащи митничари била да установят физическия достъп до системата на Агенция „Митници“, като инсталирали вируса, който бил на флаш памет. Сред арестуваните има и двама македонци, единият от които е митнически служител на ГКПП Крива паланка. Освен в западната ни съседка разследване по случая се провежда и в други държави, каза Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

В момента се правят изчисления какви са щетите за бюджета.

През февруари бяха осъдени двама митничари, които по подобна схема помагаха на полска фирма да източва ДДС.

 

Съмнения

По канала минавала дрога

Има съмнения, че чрез престъпната схема през гранични пунктове са преминавали и наркотици. “Това е нещо, което предстои да докажем”, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

При претърсванията били открити ключове от банкови сейфове. В един от тях, който е на действащ митничар, разследващите се натъкнали на 80 хиляди евро, 45 хиляди долара, 10 хиляди лева и около 40 златни монети.

Очаква се утре да бъдат повдигнати обвинения на замесените в схемата.

“Става дума за едно дълго разследване на сложна по характер дейност, свързана с хакерски умения. Тепърва предстои повече работа за документиране и проверка на извършената работа”, каза и главният секретар на МВР Младен Маринов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право