Халифа Хафтар отиде в Гърция и обяви споразумението между триполи и Анкара за невалидно

Споразумението за морските граници в Средиземноморието, подписано между Турция и правителството на Националното съгласие (ПНС), базирано в Триполи, е в нарушение на международното право и следователно е невалидно, заяви командирът на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар след среща с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис в Атина, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Той каза, че правителството на Файез Сарадж няма правото да подписва меморандум от този вид.

По време на 40-минутната среща Мицотакис призова Хафтар да заеме конструктивна позиция на предстоящата конференция за Либия в Берлин.

„Призоваваме командира да участва в конференцията (относно Либия) с конструктивна позиция и да се опита да постигне примирие и възстановяване на сигурността в Либия, премахване на наемниците и признаване за невалидни незаконните меморандуми между правителствата на Турция и правителството на Националното съгласие (ПНС)“, каза Дендиас.

На въпрос дали Гърция ще наложи вето на политическо решение в Либия, ако споразумението с Турция не бъде отменено, Дендиас отговори: „Искаме да участваме конструктивно, за да успее процесът в Берлин. Ние помагаме в процесите на ООН. От друга страна, в този процес ние се опитваме да помогнем в качеството ни на държава-членка на ЕС, а не само като Гърция".

Дендиас отбеляза, че общата позиция, приета от Европейския съвет, разглежда „двата меморандума като невалидни и незаконни“, добавяйки, че всяка държава-членка на ЕС, а не само Гърция, „има очевидното задължение да подкрепи общата позиция, позиция, достигната с единодушие. "

Гърция не е поканена на срещата на върха в Берлин.

Коментари

Задължително поле