Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Шефът на СЗО: Трябват бързи действия за спиране на епидемията от коронавируса

Хамид Хамид: ДПС остана единствената опозиция в парламента

Няма нова управляваща коалиция. От първия ден на сформирането на това правителство коалицията беше ясна и ДПС от този ден до днес е в опозиция. Това обяви зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид по Канал 3 във връзка с обвиненията на БСП, че новата управляваща коалиция е ГЕРБ – ДПС.

Ние заявихме, че когато се предлагат решения, които са в нашата програма, решения, които са за доброто на държавата и държавността, ние ще ги подкрепяме без значение кой какво внася. Т.е., когато трябва да се крепи държавността, да се приемат закони в полза на държавата и на хората, ние сме готови да ги подкрепяме и това съвсем не значи, че сме в управляваща коалиция. Но трябва да направим разлика – когато се крепи държавността и държавата е едно, когато се крепи властта е съвсем различно. Явно колегите отляво смесват двете неща. За нас властта не е държавата и не е държавността. И когато има разминаване между тези две понятия, няма как да крепим властта. В този смисъл сме опозиция, която прави ясно това разделение“, каза Хамид

Той коментира и горещата тема за преференциалния вот, който се превърна в ябълка на раздора в Изборния кодекс Хамид коментира:

„По повод тези преференции, които истеризираха в медийното пространство, в обществото, това далеч не е най-същественото ни предложение в Изборния кодекс. Но нашето мнение за преференциите е постоянно още от първия ден, в който те са приети още през 2007 г. Ние смятаме, че те не изпълниха предназначението си и се превърнаха в средство за партиен и корпоративен контрол върху избирателя. Появиха се такива изкривявания, че в над 100 общини размествания се получават с 20-30 гласа, което е точно един род – брат, сестра, чичо, вуйчо, леля, определят политиката на една партия в една община. Стигна се дотам, че фирми, които искат да изпълняват всички обществени поръчки в една община, намират начин да мобилизират и в няколко партии си създават собствени лобисти с по 20-30 гласа. Това постигна преференцията. За съжаление има случаи в национален план – в парламента влязоха хора, уж като личност, а не са направили едно смислено изявление от трибуната. За мен това не са личности в национален план. Влязоха хора, които имат амбициозни родители“.

Депутатът не пожела да ги назовава тези хора с конкретни имена, но поясни, че имената им са излезли в медийното пространство. За пример все пак даде човек с „амбициозни братя“ от Русе, които най-вероятно са вкарали „не дотам чисти пари в кампанията“.

„Ето това е преференцията. Г-н Цветанов говореше за случаи около Велико Търново и Горна Оряховица. Преференцията се оказа диктат на едни 7 процента върху останалите 93 процента от гласоподавателите, симпатизанти, членовете на една партия. Т.е., разбираме така – анализаторите казват, че 7-те процента, които гласуват за една партия са гражданите, които имали право да гласуват за личности, а останалите 93 процента са селяни, които нямат мнение. Това е обидно за целия този партиен апарат, за всички гласоподаватели, за всички граждани, които подкрепят една партия“, каза Хамид.

„Ние в ДПС последователно си решаваме този проблем с преференцията. Ако някой измести, го изключваме от парламентарната група – вече във втори парламент“, добави зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Той изключи възможността ДПС да направи различно предложение относно преференциите, което да засяга само местните избори, но не и парламентарните и евроизборите.

„Не е възможно, защото ние не сме ветропоказатели. Ще предложим същите неща, които предложихме и предния път. Ние сме убедени, че това е справедливият праг на преференцията – цената на съответния мандат“, категоричен бе народният представител.

Хамид внесе яснота и как се е стигнало до осигуряването на кворума на заседанието, при което бяха приети промените в Изборния кодекс.

„На 14 февруари бяхме в стаята на зам.-председателя на НС г-жа Джафер. В нейно присъствие, в присъствието на заместниците на парламентарната група и на партията, които са в парламента – бяхме 5-6 души от ДПС. Дойдоха г-н Цветанов и г-н Кирилов. Попитаха дали можем да разговаряме. Поканихме ги, говорихме, при което те казаха, че изпитват трудности с осигуряването на мнозинство и помолиха за подкрепа за следващата точка след Изборния кодекс – да остане стария състав на ЦИК и да не гласуваме по предложението на БСП за нова Централна избирателна комисия. Срещу това ние изразихме нашето притеснение, че не се въвежда с достатъчно бързи темпове машинното гласуване и че нашето настояване е да има малко повече машини, отколкото те са предвидили. Нашето предложение бе на евроизборите половината от секциите да бъдат с машина, а есента на местните избори всички секции да бъдат с машинно гласуване и само с машинно и без хартия. При което те помолиха да направим малко отстъпки и да ги направим 3000 на тези избори и 6000 през есента и само машинно след това. И дума не е ставало – думата преференция не беше спомената. Държа да отбележа, че ние имаме съществени предложения, които касаят правата на гражданите и преференция

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.