Хаосът с видеосъдиите

Chile's midfielder Arturo Vidal (R) argues with Slovenian referee Damir Skomina after a goal was ruled offside during the 2017 Confederations Cup group B football match between Cameroon and Chile at the Spartak Stadium in Moscow on June 18, 2017. / AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV

МОСКВА – Революцията във футбола започна, въпреки че още не е разгледано предложение за мачове по 60 минути. Видеосъдиите предизвикаха истински хаос, радост и гняв на турнира за Купата на конфедерациите. За един ден бяха отменени цели 3 гола от два екипа по трима рефери, наблюдавали мачовете на няколко камери в специално оборудван офис извън стадионите.

Започна се с незачетеното попадение на португалеца Пепе при атрактивното 2:2 срещу Мексико. Правилно решение – рано-рано при атаката на Кристиано Роналдо и компания има засада, която убегна на реферите на терена.

Хаосът обаче дойде във втория неделен мач Чили – Камерун (2:0). Колкото по-силни бяха южноамериканците в двубоя, толкова гняв хвърлиха върху рефера Дамир Скомина, който често се допитваше до Офиса. В 44-ата минута Едуардо Варгас вкара гол за Чили, радва се повече от минута, за да разбере, че е ... бил в засада. Повторенията на видеосистемата показаха, че единствено ръката на нападателя е било зад последния защитник. В последните години всеобщото мнение на арбитрите е, че в тези ситуации трябва да се дава предимство на атакуващия играч. Варгас нямаше как в ситуацията да вкара гол с глава, но въпреки това нареждането от Офиса бе – засада!

В края на двубоя се разигра почти идентично положение. Тогава пък влезлият като резерва Алексис Санчес направи пробив, не успя да вкара, но Варгас направи добавка. Този път видеоповторенията показваха, че по-скоро Санчес е бил в засада. Но арбитрите от Офиса този път дадоха предимство на нападателя.

„Тази система се нуждае от повече време, все още е в тестова фаза – каза Хуан Антонио Пици, селекционерът на Чили. – Справедливо беше преди почивката да водим с 1:0 и истина е, че видеоповторенията предизвикаха голяма дискусия. Нека да почакаме и да видим дали ще се усъвършенстват. Надявам се, че ФИФА ще развие тази технология, защото тя ще се грижи за справедливостта във футбола.”

Още в мача на откриването Русия – Нова Зеландия (2:0) се заговори за „крах на видеосъдиите”. Тогава реферът подмина дузпа за „Сборная”, а никой от Офиса не му сигнализира.

На този етап шефовете от световната централа изглеждат доволни. До този момент нито един от мачовете не е решен заради несправедливо съдийско отсъждане. А и нито едно от видеорешенията не повлия негативно върху резултата на двубоите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ