Обявиха грипна епидемия в Перник и Пазарджик

Търсят с кучета избягалия след гонката с полицаи край Стара Загора

Честваме Антоновден

Владимир Путин пристига на посещение в Сърбия

Тереза Мей се среща с противниците си след победа във вота на недоверие

Двама души са арестувани след продължителна гонка между полицаи и автомобил

Правителството на Ципрас оцеля със 151 вота

Нормативното убийство на зимния туризъм

На 17 януари 2019 да почерпят

Задигнаха колата на Хю Грант, актьорът моли крадците да му върнат само сценария

Правителството на Тереза Мей оцеля във вота недоверие

Две коли са се ударили челно в Пловдив, трима души са ранени

Убитата млада жена в „Банишора“ е бита, душена и ритана

Остават опашките пред лифта в Банско Кметът на зимния курорт Георги Икономов пред „Труд“: Законодателството трябва да се прецизира

Майк Пенс: САЩ ще се борят, за да гарантират поражението на „Ислямска държава“

Хаос в “олимпийското” движение, или??? Прекратени ли са наистина застраховките в "Олимпик"

От десетина дни в публичното пространство се вихри една драма с главен герой шефката на Застрахователния надзор г-жа Ралица Агайн-Гури. Тази дама съобщи, че задължителните застраховки Гражданска отговорност (ГО) на близо 300 000 български физически и юридически лица (клиенти на клона на ОЛИМПИК КИПЪР) ще бъдат прекратени на 17.08.2018 г., щото на този ден в кипърския Държавен вестник щяло да излезе н‘ам си к‘во съобщение.

Апропо, българските клиенти на ОЛИМПИК не са длъжни нито да четат кипърския Държавен вестник, нито да знаят кипърските закони. В неподписаните али-бали на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН) се мъдри текст, че това ще стане, но към момента /19.08.2018 г – няма инфо, че такова чудо е отпечатано в кипърския Държавен вестник, нито пък какъв му е текстът, ако е отпечатано. Следователно, не можем да си правим никакви изводи.

Тази тема има няколко практически и няколко политически проекции.

Първата практическа тема е дали /ако договорите са прекратени (МВР ще санкционира виновните водачи на МПС без застраховка ГО /санкциите са кофти – глоба и спиране от движение). Твърдя убедено, че ако има такава санкция Актът за установяване на административно нарушение (АУАН) и наказателното постановление (НП) ще са противозаконни, защото административните нарушения (за да бъдат такива) трябва да са ВИНОВНИ деяния, а няма как един водач (и т.н) да е виновен, щом има платен застрахователен договор, чиито срок не е изтекъл.

Застрахователните договори се прекратяват писмено (както са сключени), с предизвестие и да не говорим, че договор за задължителна застраховка ГО не може да се прекратява от застрахователя.

Тук става интересно. Г-жата „шефка“ на Застрахователен надзор твърди, че имала „уверения“ от шефа на Гаранционния фонд, че той няма да си изпълнява законовите задължения и няма да сезира органите на МВР за собственици и т.н. без ГО. Това е меко казано тъпо !!! Председателят на Гаранционния фонд г-н Борислав Михайлов е опитен и уважаван администратор и юрист, и не би нарушил брутално закона, ако е сигурен, че договорите са прекратени. Остава да се чудим що за лексика е „имам уверения“ от шефа на Застрахователния надзор затова, както и защо са търсени такива „уверения“.

Темата е (според мен), че Надзорът не знае в каква каша точно се е озовал. Според интервю на г-жа Агайн, тя чакала „информация“ от кипърския надзор какво предстои. Извинете, но Вие сте БЪЛГАРСКИЯТ ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН НАДЗОР, и сте зам-председател на КФН – как така ще чакате едва ли не „указания“ от Кипър ?! Имали сте два месеца да комуникирате и да се провери каква е практиката на ЕС в подобни случаи, направихте ли го?!

Втората практическа тема е дали, ако водач (клиент на ОЛИМПИК по ГО), причини виновно ПТП след 17.08.2018 г., ще носи отговорност към платилия щетите Гаранционен фонд „Гражданска отговорност“. Твърдя убедено, че не! Такава регресивна отговорност носят САМО водачи на МПС без застраховка ГО, каквито клиентите на ОЛИМПИК в България (макар фалирала компания) не са! Тази отговорност към българския Гаранционен фонд ще носи кипърският Гаранционен фонд.
В интернет пространството много възмутени хора питат защо БГ-Гаранционен фонд нямало да носи отговорност за клона на ОЛИМПИК … ами няма да носи – така пише в чл. 419 от Кодекса за застраховането.

Ще си позволя и някои политически размисли.

Щом БГ-Застрахователен надзор още от 10.05.2018 е знаела (комисията), че ЗК ОЛИМПИК е в неплатежоспособност, защо не уведоми българските клиенти на ОЛИМПИК за това?

Кой е длъжен да чете сайта на КФН, и къде бяха медиите? Много от застраховките ГО в ОЛИМПИК са на разсрочено плащане (на 3 и 6 месеца), и ако хората знаеха, че лицензът на ОЛИМПИК изчезва на 17.08.2018 г., не биха си платили поредните вноски с покритие след тази дата (в мрежата много хора твърдят, че са плащали вноски дори на 10.08.2018 г.).

Ако Комисията е знаела още от 10 май за проблемите с ОЛИМПИК, защо СПА до средата на август?! Защо чак сега чакаме инфо от Кипър?!

Апропо, ако г-жата на БСП Нинова иска държавата (чрез „държавния“ Обезпечителен фонд) да направела някакви неща, да вземе да се информира, че нито Гаранционния фонд (нито Обезпечителния към него), са държавни. Това популизъм ли е, или неграмотност, не зная.

П.П. В някакви съобщения се цитират разни текстове от кипърски закони, и нито един от българския Кодекс на застраховането (КЗ). Нека да е ясно, че в Република България се прилага местното законодателство и европейски директиви, не кипърското.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Браво, най-после една грамотна статия по случилото се. А защо няма 200 000 митинг под прозорците на ББ? Той би се насрал от страх и веднага би отпуснал тези някакви си 10 млн лв както се оказа. Вопиюща неграмотност, некомпетентност и мързел в българските високи властови етажи. Тази Агаин се пръкна от царските юпистки люпилни (на 21 беше министър или зам.) и оттогава все търка бюрата из министерства, агенции и комисии. Как се абонират за властта подобни калинки? И заплати както се оказа стотина хиляди годишно.

 2. Данчо Джиков бе дълги години шеф на застрахователна компания и ги знае тези неща.

 3. да, има доста верни неща в статията, които ако Агайн не ги е съобразила значи е чиста калинка. Иначе трябва да е ясно, че говорим само за застрахователния риск, кой да носи застрахователния риск(а не да връщаме тези 10 млн и малко ляв-десен джоб). Така че застраховките трябва да важат до крайния срок, а само при застрахователно събитие да се включва Изплащаща институция(която вече да има регресен иск към фалиралия и Кипър и Гаранционен фонд и тн).

 4. Пише в чл.419 от КЗ, че не носи отговорност, ама друг път!
  Който не го мързи да си провери – аман от „велики“ експерти!
  За сметка на това пише, точно и ясно, чл.565, ал.1, пар.2 – за конкретния случай:

  Гарантирани от Обезпечителния фонд вземания към застраховател в несъстоятелност

  Чл. 565. (1) При условията на този кодекс се гарантират вземанията на лицата по чл. 564, ал. 1 при несъстоятелност на:

  1. застраховател със седалище в Република България;

  2. клон на застраховател от трета държава, регистриран в Република България само за извършваната чрез клона дейност в страната.

  1. Във вр. с чл.565 ал.1 пар. 2 от от КЗ разгледайте внимателно Допълнителните разпоредби § 1 т.7 във вр. с т.6 от КЗ .Там е скрит ключа от бараката…Кипър е държава- член на ЕС и в този смисъл не се явява “трета държава“…

  2. Това с чл. 419 е „машинописна“ грешка, правилният текст е чл. 519 КЗ.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.