Започна срещата на върха между Путин и Ким Чен-ун (СНИМКИ И ВИДЕО)

Днес е Велики четвъртък – най-важният ден от Страстната седмица

Шри Ланка е била предупредена преди месеци за мрежата от екстремисти

Путин пристигна във Владивосток за преговорите с лидера на Северна Корея

На 25 април 2019 да почерпят

Арестуваха бащата на изоставеното бебе в Пловдив

Министър Желязков: На 9 май ще бъдат отворени офертите за концесия на летище София

Вучич: След 10 дни отваряме магистралата Белград-Скопие

Дъжд с пясък от Сахара валя у нас

Ким търси от Москва мир в Корея Лидерът на КНДР на първа визита в Русия (ИНФОГРАФИКА)

Лекарският съюз иска отпадане на лимитите за легла по клиники в Педиатрията

Съветът за сигурност на ООН може да обсъди раздаването на руски паспорти в Донбас

Косово постави под домашен арест 26 свои гражданки, репатрирани от Сирия

Тръмп: Търговските преговори с Китай вървят много добре

Разкриват паркинг с 500 места до Рилския манастир за Великден

Хаос в туризма заради нова данъчна наредба

Част от туристическия бизнес обмисля да „емигрира“ в чужбина заради новата данъчна наредба Н-18, която изисква от бранша да регистрира електронни магазини за онлайн продажби и софтеуера си за управление. Докато десетки хотели вече са направили това нито една от технологичните компании, които предлагат подобни услуги на туроператорите не го е сторила към момента. На въпрос от страна на бизнеса, отправен по време на 6-та годишната среща на Тревъл Академи в София как ще работи бранша, ако нито една софтуеърна компания не предостави кода си, представители на НАП посъветваха компаниите да говорят със своите доставчици и да ги убедят. Заради големите изисквания към тях това едва ли ще се случи в законовия срок до края на септември, категоричи са от бизнеса.

Няма как българската НАП да успее да контролира софтеуърни гиганти, опериращи в цял свят и цялото интернет пространство, защото то не признава граници. Те просто ще изключат страната ни от обхвата си и ще се върнем години назад, притесняват се от индустрията, която носи най-голям приход в БВП. В изискването на данъчните е и програмите за работа да са единствено на български език, докато в момента браншът ползва предимно чужди разработки, които нямат българска езикова версия, а заради големината на пазара софтуеърните фирми не възнамеряват и да направят.

Така бизнесът или трябва да си партнира с определени български компании, или да убеди партньорите си, че трябва да променят кодовете си единствено заради тях. Хотелите пък трябва да регистрират онлайн електронни магазини, ако плащанията се извършват през техен собствен виртуален терминал, но не и ако такъв се поддържа от чужд партньор, който после им превежда парите по банков път. Чуждите хотелски вериги с управление в чужбина нямат задължение да отговорят на наредбата, въпреки че оперират в България. Така българският бизнес става неконкурентноспособен , категорични са от бранша. Според секторът наредбата ще изсветли част от бизнеса, но текстовете й трябва да се изчистят, за да не изгони тези работещи на светло в чужбина.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.