На 29 март 2020 да почерпят

Стрелците ги очаква успех, а Раците споделена любов – Дневният хороскоп на Алена

Ще оцелеят само тези, които се адаптират към новостите

60-годишен монах от Света гора е заразен с коронавирус Пътувал наскоро до Великобритания

Седма жертва на COVID-19 у нас Починала е 73-годишната жена, която се лекуваше в болницата в Благоевград

Дъфи спира да говори за изнасилването си Певицата била дрогирана по време на инцидента

Вдигнаха частнично блокадата на Ухан

Пламен Димитров: Мярката 60/40 има голям обхват

Тръмп обмисля да наложи 14-дневна пълна карантина на Ню Йорк

Ватикана: Папа Франциск и близките му сътрудници не са заразени с COVID-19

Изненада! Андреа и Кубрат Пулев отново заедно (СНИМКА) Певицата среля с пушка под зоркия поглед на боксьора

Работник почина при трудова злополука по трасето „Балкански поток“ край Плевен

Агенции за международен обмен: Студентските бригади в САЩ не са спрени, а отложени

Битката между роботите и Covid -19 в Китай

Щерката на Том Круз е негово копие

Хаос с Токио 2020 след отлагането

Единственото, което засега е сигурно за летните олимпийски игри в Токио е, че ще са през 2021 година. Президентът на МОК Томас Бах обаче призна, че все още не е ясно точно кога ще е най-голямото спортно събитие и какви ще са последиците от отлагането. Японският премиер Шиндзо Абе обяви, че домакините са съгласни на промяна на датата при условие игрите да не са по-късно от лятото на следващата година.
„Нека не се ограничаваме с летните месеци – отговори Бах, намеквайки, че олимпиадата може и да е през пролетта. – Всички възможности са на масата, преди и по време на лятото. Трябва да вземем решението възможно най-бързо. Ще се консултираме с всички 33 федерации в летните олимпийски спортове. Това е огромен пъзел и имаме нужда от всяко парченце. Дори само едно да липсва, няма да е същото. Първата стъпка е да разгледаме спортните календари и да преценим коя е най-добрата възможност.“

Германецът призна, че е имало вариант и за пълна отмяна на игрите.
„Обсъждахме и тази възможност, но ние не бихме се съгласили с нея, тъй като нашата мисия е да помагаме на спортистите да осъществят мечтите си“, добави президентът на МОК.
Бах отхвърли слуховете, че забавянето на решението е станало повод да му бъде поискана оставката. Той бе обект на множество критики, след като първоначално обяви, че изпълнителното бюро си дава срок от четири седмици, за да уточни своята позиция. Часове преди официално да бъде обявена новината за отлагането, тя бе подшушната на медиите от Дик Паунд, член на МОК и бивш президент на Световната антидопингова агенция (ВАДА). Тогава Бах обяви, че всеки е свободен да интерпретира решението на комитета.
МОК излезе с позицията след тежък натиск от страна на спортни организации и дори политически лидери. Наложи се американският президент Доналд Тръмп да обяви, че очаква „правилно решение“ от японския премиер Шиндзо Абе. Домакините също искаха да са наясно дали се налага да продължават с подготвителните работи при настоящите условия. Въпреки това, часове преди оповестяването на решението, те разпоредиха щафетата с олимпийския огън да продължи пътя си в закрит автомобил, за да не привлича внимание.

Загубите ще са за всички

Всички участващи страни ще понесат загубите от отлагането на олимпийските игри, смята президентът на МОК Томас Бах. Но най-голям е ударът по домакините от Япония. Все още е невъзможно да се изчисли точният размер на щетите, които ще бъдат нанесени, но местни икономисти ги оценяват на 6 милиарда долара.

„Да, ще има загуби, но в момента няма как да кажем колко точно – обяви японският премиер Шиндзо Абе. – Кой ще ги поеме? Не е необходимо да казвам, че това ще е обект на тежки преговори и не знаем колко те ще продължат.“
Общите разходи за организацията на най-голямото спортно събитие възлизат на $12,6 милиарда, което е близо 10 пъти повече от предвиденото през 2013-а, когато кандидатурата на Токио спечели домакинството. Сумата е почти по равно разпределена между градските власти и организационния комитет, а централното правителство участва с малко повече от милиард долара.
Близо $3,3 милиарда обаче са предоставени от големи японски компании като „Тойота“, „Бриджстоун“ и „Панасоник“ под формата на спонсорство. Значителни средства се предоставят и от партньорите на МОК – около $800 млн.
„Трябваше първо да чуем решението на МОК, за да можем да започнем работа по плана за отлагане – обяви Тоширо Муто, изпълнителен директор на оргкомитета. – Сега предстоят дискусии между нас, МОК и токийската управа. И със сигурност те отново ще са трудни.“
Сред „подробностите“ са парите от телевизионни права, част от които вече са преведени, а също и приходите от билети. Досега са продадени пропуски за близо 800 милиона долара.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.