Хапче срещу COVID-19 патентоваха българи

Опаковане на флаконите в лабораторията Nat Stim.

Препаратът съдържа витамини, минерали и антиоксиданти

Добавката е създадена по американския протокол за профилактика на коронавирус

Трябва да се пие три месеца

Български лекари направиха пробив в профилактиката и подпомагането на лечението на COVID-19. Акад. Добрин Свинаров, акад. Богдан Петрунов, проф. Георги Момеков и проф. Рахамин Шекерджийски създадоха хапчето Вирус сейф, което от днес е защитено и с патент.

В състава на добавката са включени витамин С, кверцетин, цинк, витамин D и мелатонин. Всяка опаковка от комбинирания продукт се състои от два флакона: един флакон Вирус Сейф, таблетки за смучене и един флакон Мелатонин с контролирано освобождаване. В инструкцията за употреба пише, че се приемат по 3 таблетки дневно в продължение на три месеца, след което се прави десетдневна почивка.

Шефът на Клинична лаборатория и клинична фармакология в Александровска болница - акад. Добрин Свинаров обясни, че таблетките са разработени на основата на един от най-добре балансираните протоколи в САЩ, под ръководството на д-р Пол Марик от Медицинския университет на Източна Вирджиния.

Свинаров подчерта, че добавката е създадена по искане и под ръководството на Министерството на здравеопазването. “Труд” потърси за коментар проф. Георги Момеков, който каза, че от здравното министерство им дали американския протокол от април, в който били включени над 20 вида витамини, минерали и различни препарати за профилактика срещу COVID. Поискали от тях да създадат препарати за профилактика на българските медици и граждани. Екипът решил, че може в едно хапче да включи голяма част от най-важните минерали, витамини и различни антиоксиданти.

Акад. Богдан Петрунов обясни, че с министерството на здравеопазването се разбрали да създадат и произведат добавката за три месеца, но учените се справили по-бързо. Първите 400 опаковки за лекари били дадени още преди да изтече вторият месец. Министерството обаче до ден днешен не е изпълнило своята част от договорката - не е направило поръчка за доставки и не е дало нито лев за производството на поисканата добавка, научи “Труд”.

В момента добавката се предлага в няколко аптеки, една от които е срещу “Александровска болница”. Интересен факт е, че опаковката съдържа и флакон с мелатонин, познат като хапче срещу безсъние. Мелатонинът обаче има и изключително мощни антиоксидантни свойства и се използва интензивно във всички протоколи за лечение на COVID-19.

Академик Богдан Петрунов, имунолог: Включихме и имуномодулатор

Респиваксът повишава естествената резистентност на организма

Моя беше идеята да включим в състава на добавката и мощен полибактериален имуномодулатор, какъвто е респивакса. Добавихме детската доза на респивакса. Целта е да се постигне по-мощен ефект срещу коронавирусната инфекция.

Респиваксът повишава естествената резистентност на организма и специфичния имунитет към различни инфекции на дихателните пътища чрез стимулиране на хуморалиите и клетъчни фактори на имунната система. Той има доказано стимулиращо действие върху клетките на имунната система на червата и мезинтериума и в значителна степен върху лимфоидните образувания в белия дроб. разположени перибропхиално.

Проф. Рахамин Шекерджиски: Преработихме цинка, да не горчи

Проф. Рахамин Шекерджийски, в чиято лаборатория е създадена добавката разказа пред “Труд”, че са подарили опаковки на лекари и знаят, че продуктът е ефикасен.

Горчивината на цинка се оказа един доста сериозен проблем. Тъй като таблетките са предназначени за смучене, трябваше да помислим за цинка. По време на приемането на таблетките разчитаме на създаване на локален имунитет в устната кухина. Цинкът действително е с доста горчив вкус, а не можехме да се лишим от него, защото има силни антиоксидантни свойства. Опитахме да купим от различни фирми, но навсякъде вкусът бе еднакъв. Наложи се ние да поработим върху проблема. Използвахме помощно вещество, с което преработихме горчивината.

Препаратът беше създаден за рекордно време. Веднага изпратихме на лекарите и имаме обратна връзка - около 150 анкетни карти, от които разбираме, че хората са доволни. Изпратихме от нашите опаковки на проф. Пол Марик в САЩ, той одобри подукта. В САЩ, в неговия институт бяха работили върху биологиччно активните вещества, антиоксидантите, които могат да се използват за профилактика на COVID. Ние успяхме да ги сумираме в подходяща концентрация в един продукт.

По интернет днес имаме към 30-40 заявки, които ще изпълним. Препаратът беше приготвен за лекарите на първа линия, но не бяха поръчани доставки.

От дълги години работя в областта на антиоксидантите, които действат върху свободните радикали - това са токсични вещества в организма, които са причина за всички заболявания. Чрез нашия препарат се засилва имунната система, а в същото време се блокира и действието на токсичните вещества, които се образуват в организма. Много от хората, които приемат нашия препарат или не заболяват, или карат леко инфекцията. Задачата ни е ваксината да бъде посрещната от един добре подготвен организъм.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения