Харалан Алксандров: Случаят със сексуално насилваното момче говори за провал на обществото

Случаят с 8-годишното момченце, станало жертва на сексуално посегателство и заснето на видео, говори за провал на обществото. Това заяви пред БТВ социалният антрополог Харалан Александров. По думите му опитите на държавата да окаже контрол при подобни казуси срещат отпор от обществото и даде пример със Стратегията за детето. "Появиха се отнякъде едни обезумели, силно разтревожени и манипулирани родители, които казаха: "Не! Спирате, ще ни вземете децата и ще ги дадете на норвежците и още куп безумия. Това целенасочена битка на патриархалната култура за притежание върху детето, всичко друго може да бъде жертвано", коментира експертът.

Насиленото дете живее в столичния квартал "Христо Ботев", заедно с майка си, баба си и по-малкият си брат. Семейството е изключително бедно. Социалните служби вече са се заели със случая. Момченцето не е посещавало училище от 7 януари. Александров заяви, че заради напрежението в обществото масово социалните работници не смеят да си вършат задълженията, за да не бъдат обвинени, че извеждат насила деца от семействата им. Той добави, че в обществото има двоен стандарт, когато е извършено насилие при деца от различни социални групи.

"Децата, които са жертва на подобен тип насилие от родители или познати получават тежки травми - ментални и морални увреждания. Необходима е изключително дълга терапия, за да се съвземат. Затова превенцията е изключително важна. Това е провал на цялостната култура, която аз наричам култура на агонизиращ патриарха", допълни Александров.

Антропологът заяви, че колкото е по-бедна една общност, толкова по-затворена е тя. Той обясни, че не е достатъчно децата от бедните общности да посещават училище, за да се социализират. "При положение, че то живее в ад - това няма да доведе до позитивно развитие. Необходимо е да има друг тип интервенции, които да бъдат съобразени с конкретния случай", посочи експертът.

Коментари

Задължително поле