Харви Уайнстийн - Срамът на Холивуд

Американският съд подпечата историческото падение на доскоро най-могъщия човек в Холивуд - Харви Уайнстийн. Пристрастеният към секса продуцент, познат с прякора си Наказателят, беше жестоко наказан от общественото мнение, а сега получи удар и от съдебната система. Мултимилионерът е признат за виновен по две от петте обвинения за изнасилване и сексуални престъпления, и може да лежи от 5 до 25 години в затвора.

Бившият император на филмовата индустрия се спаси от най-тежките обвинения в изнасилване първа степен и хищническо сексуално поведение, което можеше да му осигури доживотна присъда. Чакат го още дела, а размерът на сегашната му присъда ще бъде огласен на 11 март. Дотогава Уайнстийн ще стои в затвора “Райкърс Айлънд” в Ню Йорк, но по пътя към килията той почувствал болки в гърдите и е бил откаран в болница. Адвокатите му обещаха да обжалват присъдата.

Падението на продуцента се превърна в символ на срама на цялата Холивудска система. Поведението му е било приемано и толерирано от най-големите имена в шоубизнеса и чак, когато беше официално обвинен те се дистанцираха от него. Над 80 актриси казаха, че ги е тормозил сексуално в една или друга степен, но и те излязоха публично в удобния момент, за да забият ножовете си в падналото тяло на някогашния си благодетел, приятел и любовник.

Дългогодишното мълчание на знаменитостите е морална присъда за целия Холивуд. Както и представянето на класическата задкулисна договорка “секс срещу роля” за престъпление, в което доброволно продаващите телата си за слава са винаги невинни жертви. Посочването на това лицемерие бе в основата на защитата на Уайнстийн, но неговите сексуални ексцесии са били твърде много и твърде тежки за преглъщане в епохата на гневния #MeToo феминизъм. Уайнстийн ще бъде жертван на олтара на политическата коректност от хората, които направи богати и благодарение на културата, в чието създаване активно участваше. Той обаче отиде твърде далеч, заблуждавайки се, че властта му е безгранична.

Сред актрисите, които се оплакаха от неговите сексуални трансгресии са Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Кейт Бекинсейл, Ашли Джъд, Роуз Макгоуън, Азия Ардженто, Мира Сорвино, Розана Аркет, Хедър Греъм, Кара Делевин, Леа Сейду, Клер Форлани, Ева Грийн, Лорън Холи, Лина Хийди... Дългият списък включва още много неизвестни актриси, модели, журналистки и служителки в компаниите му. Развлекателната индустрия не помни секс скандал с чак такъв грандиозен мащаб.

Според стотиците свидетелства, които медиите представиха след години на мълчание и снишаване пред силата и влиянието на Уайнстийн, неговите набези били постоянни и в продължение на три десетилетия. Той имал перверзен ритуал, разказан от Ашли Джъд, Гуинет Полтроу, Кейт Бекинсейл и много други. Уайнстийн предлагал работна среща в хотел на млади актриси с идеята, че ще обсъждат роля в нов негов филм. Рандевуто често се местело от лобито или конферентната зала в хотелската му стая, където младите дами оставали сами в компанията на Харви, а той имал навика да излиза пред тях гол или само по халат. Уайнстийн предлагал на жените да им направи масаж или те на него, казвал им, че ако правят секс това ще помогне на техните кариери, често ги карал да го гледат как се къпе или мастурбирал пред тях. Многобройните истории разкриват образа на брутален сексуален хищник, който не се е спирал пред нищо. Но повечето от свидетелките признават, че са продължавали да общуват с него, често и сексуално. Приемали са роли във филмите му, снимали са се с него и са били до рамото му на червените килими. А други са взимали пари, за да си мълчат.

Преди години неговите компании Miramax и после The Weinstein Company произвеждаха най-награждаваните престижни заглавия в Холивуд. Харви бе известен със своето златно докосване и с прякора “Бог”. Той стои зад новата вълна независими филми от края на 80-те и началото на 90-те и е отговорен за хитове като “Секс, лъжи и видео”, “Криминале”, “Влюбеният Шекспир”, “Бандите на Ню Йорк”, “Речта на краля”, “Артистът”, “Авиаторът”, “Джанго без окови” и много, много други. Неговите филми имат над 300 номинации за “Оскар” и десетки статуетки. Той е бил човек с безгранично влияние и нюх за успех. В същото време е използвал почти всяка свободна минута, за да задоволява своя чудовищен сексуален апетит за млада женска плът.

Всички са искали да работят с него. Той е плащал на десетки журналисти и е държал медиите плътно на своя страна. Успехът му е бил неговата индулгенция. Слухове и истории за сексуалните му набези циркулират от десетилетия, но Уайнстийн е бил не само толериран, но поощряван и честван от хората в шоубизнес средите. В последните години обаче докосването му не е било толкова златно и влиянието му намалявало. Това вероятно е улеснило официалното разобличаване на сексуалното му хищничество и последвалото падение. Харви беше уволнен от собствената си компания, жена му Джорджина Чапман го напусна, а сега почти сигурно го чака и затвор. Харви е срамът на Холивуд. Срам, който няма да бъде изтрит лесно.

 

Донор на Демократите, близък приятел на Клинтън и Обама

Харви Уайнстийн е дългогодишен донор и спонсор на Демократическата партия и близък приятел с президентските семейства Клинтън и Обама. Но след разобличаването му те се дистанцираха от него и игнорираха дълбоките си и дебели връзки с продуцента. Дори обещанието му да продуцира филм срещу президента Тръмп не успя да го спаси от изолацията на бившите му политически приятели.

 

За него

Прие присъдата като мъж

Днес е сладко-горчив ден. Харви прие присъдата като мъж. Разочаровани сме, но борбата продължава. Несъмнено ще обжалваме. Случаят не е приключил. Имаше много тревожни елементи в това дело и много предразсъдъци срещу моя клиент. Не бяхме третирани честно и безпристрастно.

Дона Ротуно, адвокат на Уайнстийн

 

Заслужава да гние в затвора

Харви Уайнстийн нарани много от нас и се засели в кошмарите ни. Най-после успяхме да отвърнем. Разобличихме неговото зло, показахме истинската му грозота. Заслужава да гние в затвора. За оцелелите от неговите нападения има надежда и светлина.

Мира Сорвино, актриса

 

Най-накрая!

Времето му изтече. Харви Уайнстийн е виновен. Най-накрая!

Шарън Стоун, актриса

 

Лицемерните звезди няма да си вземат поука

Разговорът за Харви Уайнстийн в Холивуд се превърна във фарс. Звездите, които го прикриваха нямат моралното право да го съдят и да се представят за примери за подражание на публиката. Това са същите хора, които станаха на крака за Роман Полански, обнинен за изнасилване на 13-годишно момиче. Те го защитаваха. А Уайнстийн беше един от тях, той създаде много от тях. Холивуд не е в позиция да изнася лекции на хората, а лицемерните звезди няма да си вземат поука.

Морийн Калахан, журналист и автор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети