Харесва ли им на швейцарците да се движат бавно?

Максимална скорост 20 км/час, предимство за пешеходците и велосипедистите

Швейцария се стреми да накара хората да слязат от колите и да се движат пеша или с велосипед

"Стратегията за бавно придвижване" е факт в Швейцария вече от 23 години. Нейната цел: в градовете да има повече пешеходци и велосипедисти. Приложението на тази концепция включва освен другото обособяването на зони - улици или цели квартали, в които пешеходците имат предимство пред автомобилите, мотоциклетите и велосипедите. Разрешената максимална скорост в тези зони е 20 км/час. Тези зони междувременно са почти 700 в страната, като и в Берн, и в Цюрих има по над 100. Оценката на швейцарското правителство е, че този модел се е доказал като много успешен. А представителката на швейцарската Зелена партия Мариона Шлатер изтъква пред АРД, че "това е инструмент с голям потенциал за подобряване на качеството на живота и на благополучието в градовете и селата".

До момента обаче Швейцария не е напреднала много към целта да стимулира придвижването пеша или с велосипед и да увеличи неговия дял в цялостното движение: статистическите данни от 2022-а година сочат, че за период от 22 години изминатото разстояние пеша или с колело се е увеличило само с една пета. Толкова е увеличението и при другите видове движение. Но Федералната служба по транспорта АСТРА е твърдо решена да продължи да прилага концепцията - с планове до 2030-а година делът на алеите за пешеходци и велосипеди да се увеличи, особено в гъстонаселените градски региони. Стремежът е по този начин да бъдат облекчени другите превозни средства.

Освен това - както се подчертава - бавното придвижване е много по-благоприятно за околната среда, а е и полезно за здравето. Но наред с "бавните" зони Швейцария не занемарява усилията си за подобряване на условията за бързо придвижване - през следващите години в разширяването на мрежата от автомагистрали ще бъдат инвестирани около пет милиарда швейцарски франка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения