Харисън Форд - Индиана, като за последно

На 13 юли 2022 година колосът на Холивуд - Харисън Форд, ще навърши 80 години. Горе долу тогава, дано да няма нова пандемия, ще бъде и премиерата на последния филм от приключенската сага за великият чаровник-археолог - Индиана Джоунс. Това вече е официално. Има голяма вероятност, както се случва с други много печеливши саги, и тази да получи някакво дериватно продължение, но филмът ще е последен за Форд и краят на магията.

Знаем как екшън героите остават в киното, а само актьорите се сменят - „Джеймс Бонд”, „Отмъстителите”, „Ангелите на Чарли”, „Шафт”. Ще се появи ли нов Индиана? В интервю за US Today Форд беше попитан дали би искал да види друг Индиана Джоунс, след като приключи с ролята. Той е категоричен: „Никой няма да бъде Индиана Джоунс, нали знаете? Аз съм Индиана Джоунс. Когато мене вече ме няма, него също няма да го има.” 

Между другото има нещо резонно в тезата му. „Звездни войни” са другата негова запазена марка. Нито Леа, нито Люк, нито Джаба и малкото зелено същество можеха да донесат онзи приключенски бриз, който зомбираше зрителите, колкото Хан Соло. Онези велики серии, които започнаха с Епизод 4, накараха поколения да мечтаят за продължението. То се появи много години по-късно, във времена, когато специалните ефекти, CGI и рендингът владееха Холивуд. И какво от това? Нямаше го Соло, а после не можа да помогне. Каквото и да се случваше, зрителите усещаха липсата на онази усмивка на Харисън Форд, на хумора, на хашлашкото поведение на пилота-измамник.

Видяхме и предговора „Соло” - епизод от галактиката „Звездни войни”, но, хора, той беше толкова кастриран, заради политкоректност, че кастингът беше жалък, а лентата изглеждаше повече като метадон за болни наркомани - просто преглъщаш и намаляваш абстиненцията, но няма нито видения, нито сливане с Космоса. Просто да мине денят и да кажеш, че си сложил хапче в устата.

Мегазвездата се завръща в една от най-великите роли на всички времена - доктор Джоунс. Няма защо да се лъжем. Той ще присъства, но точно на това се надяваме.

Харисън Форд играе в още в много емблематични филми. Самото му присъствие вече е гаранция за касов успех - комедии, екшъни, семейни филми. Можеш да го гледаш, без дори да слушаш какво казва - играта му е наслада. Даже не точно игра, колкото магнетизъм. Той се появява и знаеш, че времето не е изгубено. Беше страхотен в „Беглецът”, където така вдигна топката на Томи Лий Джоунс, че той взе Оскар за история, която би била посредствена без този актьорски контрапункт.

Харисън Форд не е Роберт де Ниро или Ал Пачино, които се променят дори вътрешно, когато играят. Той е себе си. В крайна сметка Американската филмова академия го номинира един единствен път за Оскар, при това за доста неразличимо от другите му роли превъплъщение - на Джон Бук в криминалния трилър „Свидетелят”.

Лентата на Питър Уиър е номинирана за седем статуетки, взема две - за сценарий и монтаж и това е единствената крачка до статуетката на Форд. Най-вероятно следващата ще е за цялостно творчество, да го пази Господ от ковид. И ще бъде логично, защото той е Индиана Джоунс и Хан Соло в почти всичките си роли, дори в епизодичната си поява в „Апокалипсис сега” е същият.

Славата му на екшън герой проваля маркетинга на един иконичен филм - „Блейд Рънър”. Първият голям филм на Ридли Скот е тотален търговски провал. Научната фантастика, в стилистиката на неоноар е сериозен философски дебат, но не и приключение. Продуцентите, окрилени от името на Форд, го поставят на същата плоскост, на каквото вече е бетонирана семейната галактическа сага „Звездни войни” - екшън от бъдещето, приключение. Разочарованието на джедайската публика е огромно и продажбите едва достигат общите разходи, при това само заради това, че повечето фенове не са се усетили, че ще гледат друг филм и са се забили в кинотеатрите. Чак след появата на видеотеките, на кабелните телевизии, „Блейд Рънър” прави нова премиера и влиза в алеята на славата. В момента е на 171-о място във вечната класация на IMDB. В продължението на филма, Форд печели и наградата „Сатурн”.

Харисън Форд е роден в Шведската болница в Чикаго на 13 юли 1942 г., както стана ясно в началото. Той е син на бившата радиоактриса Дороти Ниделман и на рекламния директор и бивш актьор Джон Уилям „Кристофър” Форд. Наречен е на дядо си по майчина линия Хари Ниделман. Баща му е католик от немски и ирландски произход, а майка му е ашкенази и дъщеря на беларуски имигранти от Минск.

На въпроса какво влияние може да му е оказал неговият еврейски и ирландски католически произход, той казва: „Като човек винаги съм се чувствал ирландец, като актьор винаги съм се чувствал евреин.”

Харесвам камшика му

Когато мъжете се бият във филми, това е съвсем различен стил. Харисън Форд беше толкова готин, когато държеше камшика в „Индиана Джоунс” - придаваше му стил. А Брус Лий беше такъв художник, когато се движеше, че не можеше да откъснеш поглед от него. И все пак камшикът на Харисън ми харесва повече. В смисъл, че историите му са много по-различни от каратето.

Луси Лиу, актриса

Изключително учтив

Харисън Форд е изключително учтив човек. Не се прави на звезда. Пристига на снимачната площадка и казва „Здравейте” на всички. Той се грижи за всичко, което се случва на снимачната площадка. Интересува се от това, каква е историята на вашия герой, какво се случва на сцената, какво ви вълнува в този момент. Чувствате се комфортно с него.

Лиъм Хемсуърт, актьор

От дете харесвам Инидана

Когато бях дете и растях в Хавай, обичах музиката на Елвис и Харисън Форд като Индиана Джоунс. Холивуд беше толкова, толкова далеч и да се превърна в звезда като Харисън беше една спотаена мечта. Сега е различно, но мога да кажа, че без да имаш герои като Харисън Форд и персонажи като Индиана Джоунс, няма какво друго да те поведе към мечтите ти.

Дуейн Джонсън - Скалата

Харисън е незаменим

Знам, че много хора останаха разочаровани от „Индиана Джоунс 4”, но също така знам, че има цял легион от почитатели на Инди, които отново искат да гледа Харисън Форд в тази роля. Не искаме да сменяме актьора по принципа на Бонд. Харисън е Индиана Джоунс. Той е незаменим. Сигурен съм, че проектът ще се осъществи и ще успеем да върнем магията от първите три филма. А лично аз нямам търпение пак да работя с него.

Стивън Спилбърг, режисьор и продуцент

Съжалява само за една роля

Харисън Форд рядко дава интервюта, извън задължителните за ролите му в текущите премиери. Рядко се оплаква и за ролите, в които е участвал. Някои твърдят, че е казвал, че съжалява за превъплъщението си в Хан Соло, но това са глупости.

Единствената роля, която е отказал и след това е съжалявал за това е тази на агента на ЦРУ - Боб Барнс, в политическия трилър Сириана на режисьора и сценариста Стивън Гагхан. Ролята получава Джорж Клуни, който получава и единствения Оскар в лентата. Както стана ясно, Форд няма Оскар, а можеше.

Коментари

Задължително поле