Харисън Форд - Хулиганът Хан на 80

Той е Хан Соло, Индиана Джоунс, Ловеца на хуманоиди и Беглеца. Той е една от най-великите филмови звезди на всички времена. Той е от онези екранни мъжкари, които вече не се произвеждат в Холивуд. Той е Харисън Форд и на 13 юли навърши 80 години. А догодина очакваме този мустанг на голямото кино да сложи шапката на мистър Джоунс за пети и последен път. 

Снимките на „Индиана Джоунс 5“ приключиха преди седмици, а от „Лукасфилм“ разпространиха първото официално изображение от последния филм за легендарният приключенец. На него виждаме само силуета на героя, „обзаведен“ с иконичната си шапка. Харисън Форд ще се сбогува с Индиана след този филм, предвиден да излезе другото лято. А самият Форд навършва 80 години след няколко седмици, но продължава да излъчва енергията на див прериен Мустанг.

Все още не се знае нищо конкретно за историята, но шефката на „Лукасфилм“ Катлийн Кенеди твърди, че сюжетът ще е директно продължение на разочароващата четвърта част „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп” от 2008-а година. Някои фенове вече се притесняват, че в ръцете на Кенеди проектът ще стане платформа за политически послания и радикален феминизъм, както това стана с новата трилогия за „Междузвездни войни”. Именно там Харисън Форд се завърна в другия си легендарен образ - Хан Соло. Но персонажът беше убит безславно още в първата част от трилогията на „Дисни” и Катлийн Кенеди, а това разгневи милиони фенове. Сега те не искат и Индиана Джоунс да има същата съдба. 

Образът на прочутия авантюрист-археолог Инди изгря в зрелищния шедьовър от 1981-а година „Похитители на изчезналия кивот”, режисиран от Спилбърг и продуциран от Лукас. С тази роля Харисън Форд, прочул се вече като Хан Соло от „Междузвездни войни”, окончателно стана суперзвезда и персонификация на идеята за харизматичния приключенец. „Индиана Джоунс 5“ е режисиран от Джеймс Манголд, а Спилбърг този път е само продуцент. 

За изпълненията си в общо шестте филма от поредиците „Междузвездни войни” и “Индиана Джоунс” през 70-те и 80-те години на миналия век Харисън Форд беше определен за най-голямата филмова звезда в историята в мащабна класация на „Емпайър” отпреди 20 години.

Но алфа-археологът със страх от змии Инди и ултраготиният междузвезден агент на сивата икономика Хан Соло изобщо не изчерпват изключително богатата и успешна филмография на потомъка на ирландски католици и руски евреи. Харисън Форд веднъж се беше пошегувал: „Като човек винаги съм се чувствал ирландец, като актьор винаги съм се възприемал за евреин”.

Най-качественото изпълнение на Форд всъщност е в гениалния научнофантастичен noir от 1982-ра „Блейд Рънър”, превеждан у нас като „Ловецът на хуманоиди”. В този велик филм на сър Ридли Скот Форд играе преследвача на репликанти Рик Декард.

С три от най-иконичните персонажи на колана си Харисън Форд е олицетворение на идеята за мегазвезда. Но плахият му старт в света на развлекателната индустрия изобщо не е индикатор за последвалия монументален успех. Форд произлиза от семейство на артисти и закономерно още от младеж е фасциниран от актьорската професия. Но дълго време не успява да направи име в Холивуд и е принуден да участва в малки проекти или с малки роли в по-мащабни филми.

В един момент той се вижда принуден да навлезе в друга професия, за да изхранва семейството си, което вече включва и две малки деца. Така Форд става самоук професионален дърводелец и дори работи по сцените на звездите на психеделичния рок The Doors. Този период от живота му школува характера на Форд и когато грандиозният успех идва, той вече е солиден и отговорен мъж на 35 години и така и не се пуска по хедонистичната спирала на холивудския лайфстайл от онези години.

 

Той е незаменим като Индиана Джоунс

Знам, че много хора останаха разочаровани от „Индиана Джоунс 4”, но също така знам, че има цял легион от почитатели на Инди, които отново искат да гледа Харисън Форд в тази роля. Не искаме да сменяме актьора по принципа на Бонд. Харисън е Индиана Джоунс. Той е незаменим. Сигурен съм, че проектът ще се осъществи и ще успеем да върнем магията от първите три филма. А лично аз нямам търпение пак да работя с него.

Стивън Спилбърг, режисьор и продуцент

 

Харисън не е холивудска примадона

Да се снимам с него в „Прозрачно минало” на Браян Де Палма беше чисто удоволствие. Харисън изобщо не се държи като най-голямата звезда на света. Толкова е земен, нормален, мил и предразполагащ, с него все едно не си на снимачна площадка с камери, насочени срещу теб, и светлини отвсякъде. Държи се като нормален човек и не е холивудска примадона. 

Мишел Пфайфър, актриса

 

Винаги ще бъде Хан Соло за мен

Когато създавах образа на Хан Соло за „Междузвездни войни”, никога не съм си представял, че ще намеря толкова подходящ актьор като Харисън. Човекът е съкровище за всеки режисьор и продуцент. Харисън превърна Хан Соло в нещо специално, инжектира му от своя изключителен бандитски чар. Той винаги ще бъде Хан Соло.

Джордж Лукас, продуцент и режисьор

 

Харесвам камшика му

Когато мъжете се бият във филми, това е съвсем различен стил. Харисън Форд беше толкова готин, когато държеше камшика в „Индиана Джоунс” - придаваше му стил. А Брус Лий беше такъв художник, когато се движеше, че не можеше да откъснеш поглед от него. И все пак камшикът на Харисън ми харесва повече. В смисъл, че историите му са много по-различни от каратето.

Луси Лиу, актриса

Снобите го пренебрегват, още няма и „Оскар“

Харисън Форд се превръща в абсолютния любимец на публиката, но така и не успява да спечели снобските сърца на критиката и дори на популистите от Академията. Форд казва, че играе „заради парите”, като уточнява, че от опит знае за презрителното отношение на филмовите студия към хората, които се съгласяват да работят за малко пари. Е, той отдавна не е в тази категория. Харисън е получавал хонорар от над 20 милиона долара за един филм поне половин дузина пъти. Той е комерсиален изпълнител в най-пълнокръвния смисъл на думата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети