Харманли се противопоставя срещу планове за разширяване на центъра за преселници

харманли лагер

Кметът на Харманли Мария Киркова обяви, че общината ще се противопостави по всякакъв начин срещу планове за разширяване на центъра за преселници. На извънредна пресконференция от кметството в града огласиха становището си относно инвестиционното намерение за закупуване на нови фургони, информира БТВ.

От Държавната агенция за бежанците обаче са категорични, че центърът в Харманли няма да се разширява.

От там посочват, че постъпилият в община Харманли инвестиционен проект е финансиран от Фонд “Убежище, миграция и интеграция“, Спешни мерки 2015.

Процедурата за изпълнение на проекта е стартирала в началото на 2016 г., но заради обжалване на решението за избор на изпълнител договорът е сключен едва през април тази година.

От областната администрация в Хасково също отричат информацията за разширяване на бежанския център в Харманли и казват, че поръчката е стара.

„С изграждането на фургонното селище не се разширява капацитетът за настаняване на териториалното поделение, а се компенсират организационно-логистични потребности, свързани с местата за настаняване в центъра”, посочват от Агенцията за бежанците.

Част от сегашните помещения за настаняване ще бъдат преустроени в зали за провеждане на обучения по български език, занимания с деца и социално-адаптационни дейности за лицата, търсещи закрила, допълват от ДАБ.

В момента видимо в бежанския център се строи, въпреки че няма издадено разрешително за строеж, предаде БТВ. Според ДАБ обаче не става дума за реално строителство, а за предварителни дейности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България