Пиян водач блъсна жена на пешеходна пътека в Пловдив

Делио Роси претърпя инцидент, счупи си ръката

Откриха останките на катастрофиралия ирански самолет

Ученици подпалиха бивше училище с фасове

Отложиха делото по жалба на предполагаемия терорист от ИДИЛ

Синоптичката Нора Шопова: Няма да ме видите гола!

17-годишно момче е паднало от третия етаж на социален комплекс в Роман

Лъжица с размери за Гинес ще рекламира механите в Банско

Отложиха избора за председател на Софийския градски съд

Комисията по досиетата представя във ВТУ сборник от поредицата „Из архивите на Държавна сигурност“

Банско с участие на Международното туристическо изложение в Тел Авив и в София

Пътник е ранен след удар на кола в стълбище

Канцлерът на Австрия отложи посещението си у нас по здравословни причини

В оставащите дни от месец февруари се очаква застудяване

Учени: Слабите хора и въздържателите умират по-рано Две чаши кафе на ден удължават живота

Хартията изчезва от училище, документите вече ще са електронни

Изображение: Mon.bg

До края на 2018 година от МОН предвиждат въвеждането на единна електронна система, която да обединява цялата документация в училище, в това число електронни дневници и извинителни бележки.

Това съобщи пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, информират от образователното министерство.

“Имаме взаимна идея да намерим правилния нормативен документ, който да не е свързан с медицинската тайна и да няма проблем с бележките”, обясни Стаматов в коментар за казуса с големия брой фалшифицирани бележки, който беше поставен на дневен ред в общественото обсъждане.

Стаматов беше категоричен, че това води до неграмотност и незнание сред учащите се и именно това е причината от МОН да се заемат с проблема. „Докато единната система не стане факт, се разглежда временен вариант за контрол на бележките. При уважителни причини за отсъствие до три дни учениците ще трябва да представят бележки от родителите си в свободен текст. Повече за временните мерки обаче ще стане ясно до месец“, обясни Стаматов.

Той подчерта, че към пълната електронизация на училищните документи ще се върви стъпка по стъпка: “За едно училище изграждането на една платформа е по-лесно и по-евтино – защитата не изисква толкова голяма степен на подготовка. В национален мащаб обаче не е така. В нормативите сме предвидили до края на 2018 година да имаме единна платформа, която да обединява документацията”, посочи Стаматов.

Наред с това от МОН готвят и редица други промени, добави зам.-министърът. Предвижда се увеличение на учителските заплати и най-вече на младите учители, които тепърва влизат в системата.

Промяна ще има и в педагогическото висше образование – по-благоприятни условия за специалността и подаване на “професионална ръка” след завършване на обучението.

Стартира и проектът на МОН “Твоят час”, в чиято първа фаза 140 млн. лева ще бъдат предоставени на всички държавни и общински училища за извънкласни дейности по интереси и извънкласни дейности за компенсиране на образователни затруднения. Програмата предвижда най-разнородни дейности в клас, както и възможността за влизане на родителите в час.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.