Харчим под 100 лева за великденската трапеза

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Една трета от сумата даваме за агнешко месо

Родната мръвка ще има син печат

Най-солено излиза празникът в Русе и София, а най-евтино – във Варна

Малко под 100 лева ще похарчи едно българско семейство за Великден, показват изчисленията на Системата за агропазарна информация. Експертите са пресметнали цените за примерна кошница, в която влизат традиционните храни за празника – агнешко месо, козунак, яйца, салати и безалкохолни, както и бутилка ракия, вино и 2 литра бира. Менюто стига за четиричленно семейство, като в него са и продуктите, нужни за приготвянето на дроб сърма – килограм дреболии, 500 грама ориз и масло, както и бутилка олио, оцет и дори килограм ябълки.

Най-скъпо празникът излиза за жителите на Русе – средно по 99,53 лева и за софиянци – по 99,20 лева. Най-ниски са цените във Варна – 94,52 лева и в Пловдив – 95,43 лева.

Над една трета от заделената сума за празника отива за агнешкото месо и дреболиите. Според САПИ 2 килограма агнешка плешка ще ни струват между 25,40 лв. и 29,85 лв. За агнешки дреболии трябва да заделим между 7 и 8 лева за килограм.

За да сте сигурни в качеството на месото, което ще сложите на масата за празника, най-добре е да си го купите директно от фермата, съветват животновъди.

Средно за страната, цената на едро на цяло агне е 13,63 лв./кг, като за седмица има леко повишение с 0,8%.

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация гарантират, че и тази година ще има достатъчно българско агнешко за празниците. За да разпознаят потребителите българското месо, то ще има син печат. На вносното се поставя червена маркировка. Освен това, на щанда в магазина, където се продава агнешкото месо, задължително трябва да има табела с ясно упомената страна на произход, отглеждане и клане, обясни председателят й Симеон Караколев.

Фермерите не изключват и тази година да има търговци, които се опитват да заблуждават потребителите. „В някои от веригите ще влизат много агнета с червен цвят. Това са животни, които влизат от Македония, и това са всички животни, които са върнати от гърците като брак“, посочи Симеон Караколев. Според него тази година няма да има промяна в цената на агнешкото месо спрямо миналогодишната.

 

Изследване

Козунаци и бои за яйца пълни с Е-та

Боите за яйца и козунаците са пълни с Е-та и алергени, показват последните проверки на Асоциация “Активни потребители”. Според проучването в един козунак на пазара например средно се влагат по 6 Е-та. В 11 от 16 проверени козунака на пазара липсва поне една от основните съставки в традиционната рецепта. В козунаците яйцата почти навсякъде се заместват от яйчен меланж, млякото - или със суроватка, или с палмово пасло - това са доста по-евтини варианти и по този начин производителите изкуствено свалят цените”, каза Сергей Иванов от асоциацията.

“Не сме установявали забранени Е-та - влагат се опредени добавки, които са допустими - като оцветители, подсладители - това не е опасно, не е забранено, не е нарушение - но всеки потребител трябва да чете какво купува, за да е убеден и да знае какво съдържа храната”, заяви д-р Александрина Борисова от Българската агенция по безопасност на храните.

Най-подходящи били непакетираните козунаци - от малките пекарни - веднага след изпичането им - там рискът за такива добавки е по-малък.

Изследване на РЗИ върху няколко бои за яйца показа, че има изкуствени оцветители в пробата - но те са разрешени от европейското законодателство. Основно 4 оцветителя намираме - сънсет жълто - Е-110; татразин - Е-102, азорубин - Е-122 и брилянт синьо - Е-133, добави тя.

 

По пазарите

Българската салата по-скъпа от вносната

Седмица преди празниците цените на зеленчуците се покачват, отчита Системата за агропазарна информация. С 2-3 на сто са поскъпнали краставиците и доматите, като по пазарите килограмът се продава съответно по 2,59 лв. и 3,28 лв. На най-голямата борса в София най-висока цена държат българските домати - 3-3,50 лв. за кг. Освен тях обаче се продават вносни от Гърция, Испания, Турция и дори Египет и Албания, чиято цена на едро пада до 1,50-2 лева за кг. При краставиците цените на родната стока са изравнени с тази от Гърция, Турция и Албания - 1,70-2 лв. за килограм.

Нагоре са и цените на репичките, картофите и спанака - с от 1 до 5 на сто. Ранни картофи, освен български, има и от Египет, като нашите са двойно по-скъпи от вносните.

По-скъпо се продават и цитрусовите плодове, като килограм портокали стига 2,07 лв., а грейпфрутите - 2,38 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари