Харчим 10% повече за лотарии и билети

Стимулират доброволното внасяне на данъците

Приходите от хазарт в държавния бюджет нараснаха с над 10%. През 2017 г. платените такси за организиране на хазартни игри са на стойност 138,31 млн. лв., пише в отчета за изпълнение на бюджета на Министерството на финансите. Това е с 10,8% повече спрямо 2016 г., когато организаторите на хазартни игри са внесли в хазната 124,82 млн. лв.

Таксите за поддържане на лицензите за хазартни игри заместват плащането на корпоративен данък и основно се определят на базата на направените залози. Затова сериозният ръст на приходите от хазарт показва, че все повече хора залагат по-често и по-големи суми в търсенето на големи печалби. Като похарчените пари за лотарии и търкане на билети на щастието са нараснали с 10%.

Приходите от хазарт в държавната хазна за 2017 г. всъщност са с 57,26% повече от предвиденото. Тенденцията за сериозен ръст на залозите започна преди няколко години. За предходната 2016 г. ръстът на приходите от хазарт беше още по-голям - с 32%.

Прави впечатление, че през 2017 г. събраните глоби от всички агенции към МФ - НАП, Агенция “Митници”, Държавната комисия по хазарта и Агенцията за държавна финансова инспекция са общо 1,899 млн. лв., при 5,38 млн. лв. за предходната година. Това показва, че въпреки засиления контрол и сериозния ръст на приходите от данъци, се налагат по-малко глоби на бизнеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари