На 24 април 2019 да почерпят

Елена Йончева: Моят свекър е управител на къщите, но преди да познавам това семейство, така че това е абсурдно

Китай демонстрира военноморска мощ Показа за пръв път най-новия си ескадрен миноносец

Вижте най-големите лафове на Емо Чолаков Дългогодишният водещ на БТВ напуска ефира на телевизията

Доналд Туск и Ангела Меркел разговаряха по телефона с Володимир Зеленски

Мехмет Акиф Алакурт ядоса турските жени

Бизнесът срещу саботажа на зимния туризъм Не можем да очакваме хората да се върнат след 4 часа чакане на лифта, категоричен е зам.-председателят на КРИБ проф. Николай Вълканов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 април 2019

„Хемус” задминава Плевен след 3 години (обзор)

Сантра стана телевизионна водеща

Велико Търново домакинства националната дискусия „Общини БГ 2030“

Валентин Николов: В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“

Родител 1 и 2 в бланките за забавачка в София (обзор) Полетата бяха променени отново на “майка” и “баща”

Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лева до 25 април

ГЕРБ отстъпиха за адвокатските доноси

Харчим 14% повече за тото и билети на късмета Обявените задължения към хазната нараснаха с 2,68 млрд. лв.

Хората все по-често търсят късмета си като пускат тото фишове или трият лотарийни билети. В резултат приходите от хазарт в държавния бюджет нараснаха с близо 14%.

През 2018 г. платените такси за организиране на хазартни игри са на стойност 157,29 млн. лв., пише в отчета за изпълнение на бюджета на Министерството на финансите. Това е с 13,7% повече спрямо 2017 г., когато организаторите на хазартни игри са внесли в хазната 138,31 млн. лв. Таксите за поддържане на лицензите за хазартни игри заместват плащането на корпоративен данък и се определят основно на базата на направените залози. Затова сериозният ръст на приходите от хазарт показва, че все повече хора залагат по-често и по-големи суми в търсенето на големи печалби.

Приходите от хазарт в държавната хазна за 2018 г. са с 47% повече от предвиденото. Тенденцията за сериозен ръст на залозите започна още преди няколко години. През 2017 г. ръстът на приходите от хазарт беше с 10%, а през 2016 г. – с 32%.

Прави впечатление, че през 2018 г. събраните глоби от всички агенции към МФ – НАП, Агенция “Митници”, Държавната комисия по хазарта и Агенцията за държавна финансова инспекция са общо 2,77 млн. лв., при 1,899 млн. лв. за предходната 2017 г. и 5,38 млн. лв. за 2016 г. Това показва, че въпреки засиления контрол и сериозния ръст на приходите от данъци, през последните години налагат по-малко глоби на бизнеса. Това се дължи на факта, че от НАП залагат на превантивния контрол и стимулиране на доброволното плащане на налозите, а не просто на налагането на глоби.

През последните години се забелязва промяна в поведението на гражданите и фирмите, изразяващо се в доброволно деклариране на данъци и осигуровки във все по-голям размер. Общият размер на декларираните задължения през 2018 г. е 27,79 млрд. лв., или с 2,68 млрд. лв. повече спрямо 2017 г. (ръст с 10,7%) и с над 7 млрд. лв. повече спрямо 2014 г. (ръст с 34,1%).

Щатни длъжности

Служителите в Националната агенция за приходи (НАП) през миналата година бяха увеличени с 200 щатни бройки, за да бъде обезпечена контролната й дейност, пише в отчета на МФ. Така общата численост на персонала в системата на Министерството на финансите към 31 декември 2018 г. е 12 224 щатни бройки. Численият състав е разпределен в Министерството на финансите (с персонала от 571 щатни бройки) и 7 агенции и други структури към него. Най-много са щатните бройки в НАП – 7886, и Агенция “Митници” – 3362.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.