Харчим 150 милиона лева за председателството на България на ЕС

Министър Лиляна Павлова: Възвръщаемост на тези средства не само ще има, но се очаква тя да е огромна

150 милиона лева е определеният бюджет за председателството на България на ЕС.  Това обяви пред журналисти   министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова, която се включи в дебата: „Бяла книга за бъдещето на Европа“. Тя поясни, че това е три годишна рамка, определена още в началото на подготовката и че в момента не се налагат корекции, макар станалите държави, които са председателствали Съвета на ЕС, не са включвали в бюджетите си ремонтите на сградите.

„Ние в този бюджет включваме и ремонтите, така че, ако сравним с останалите държави в ЕС, ние имаме доста скромен бюджет за председателството. Надяваме се, разбира се, да успеем да се вместим в него“, допълни министър Павлова. По думите ѝ възвръщаемост на тези средства не само ще има, но се очаква тя да е огромна.

„България в рамките на шестте месеца на председателството ще бъде посетена от над 20 хиляди души - експерти от цяла Европа и не само. Това е една страхотна възможност България да бъде позната и като потенциална туристическа дестинация. Така че от гледна точка на сектора на туризма, сектора на услугите това е една наистина добра възможност“, посочи министър Павлова.

„Очакваме значителна възвръщаемост на тази инвестиция в реалния сектор – в икономиката“, подчерта тя. Павлова отправи покана до всички национално представени работодателски организации да се включат в този процес, тъй като по думите ѝ приходите и добавената стойност от българското председателство ще са много големи.

„Това е възможност и за българските производители да презентират и рекламират своята продукция, така че ще ги поканим да бъдат наши официални партньори. Много са ползите от председателство и възвръщаемостта на тази инвестиция очакваме да е огромна“, допълни министър Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика