Хасан Адемов: Убеден съм, че няма да има никакви реформи

Убеден съм, че няма да има никакви реформи, в това число и в социалната сфера няма да бъдат извършени в рамките на т. нар. стабилност, коментира Хасан Адемов пред БНТ. Според него това е така, понеже управляващата коалиция иска стабилност, т.е. 4 -годишен мандат.

"А реформите предполагат непопулярни мерки, които водят до инкасирене на политически дивиденти. Водят до напрежение в обществото, а напрежението по никакъв начин не се връзва с желанието за стабилност."

Според Хасан Адемов пенсиите трудно могат да бъдат предвидени с административни мерки, с някаква преценка, която да бъде на базата на политическо желание.

"Истината е, че на базата на отчети на приходи и разходи може да се предвиди в рамките на бюджетната процедура размерът на пенсиите.Трябва да се актуализира бюджетът на държавното обществено осигуряване, понеже на базата на този бюджет всяка година се определя минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Минималната пенсия в бюджета не е определена нито като 180, нито като 200 лева и затова трябва актуализация."

Той коментира и държавният бюджет: "Имаме информация от НОИ, че има първото тримесечие преизпълнение на приходите от осигурителни вноски за пенсии в размер на 45 милиона лева. Това е една добра база да не се налага актуализиране на държавния бюджет."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България