Хасан Азис: Изпълнителната власт генеририра неустойчивост в държавата

Хасан Азис

Когато в рамките на 10 дни има няколко случая с етнически привкус – това означава, че в момента говорим за проблем, тенденция, която се наблюдава в обществото. Нашата оценка (на ДПС) е, че изпълнителната власт генеририра неустойчивост в държавата. Това каза пред БТВ Хасан Азис, зам.-председател на Сдружението на общините, кмет на Кърджали и зам.-председател на ДПС.

По думите му няма друго обяснение в рамките на 10 дни да се случват редица проблеми, които имат един и същ показател.

„Моята лична оценка е, че имаме едно болно правителство, което генерира нестабилност и то всъщност само си инжектира бацила на тази болест и тя се нарича национализъм”, каза още той.

В това правителство няма патриоти, има националисти, много е тънка границата. Вече правим много ясна разлика между това какво означава патриот и какво означава националист, добави Хасан Азис и даде пример със случая на границата:

„Националистите бяха тези, които блъскаха на границата български граждани – това, което патриотите няма да го направят и това е разликата”.

ДПС би подкрепило ГЕРБ, ако се махнат националистите, каза още Хасан Азис.

"Ние сме опозиция и нашата опозиционност се дължи на това, че нямаме ценностна близост между либералните ценности, които проповядваме, и националистическите действия, които са факт. За няколко месеца от управлението на това правителство започва да се увеличава напрежението в обществеността и то няма да намалява, а ще се увеличава", коментира още зам.-председателят на ДПС.

По думите му има сигнали за ескалация на напрежението в Асеновград.

Хасан Азис коментира и срещата между Румен Радев и кмета на Свищов, където не са били допуснати представители на местната власт:

"Това е едно поведение, което се показва и към местната власт, защото целта на местната власт е да реализира политики съвместно с централната изпълнителна власт и тук става въпрос за инвестиции. Няма как една инвестиция да се случва където и да е без подкрепата на местната власт и това показване на неуважение от страна на централната власт към местната е проява на едно високомерие, от което не печели никой".

По въпроса за санкциите, които вицепремиерът Томислав Дончев предлага спрямо общините, които не успеят да намалят административните тежести, зам.-председателят на ДПС каза, че инвестициите през миналата и тази година главоломно намаляват.

„Инвестициите са в рамките на 700 млн. евро тази година при положение, че миналата година са били над 2 млрд евро. На базата на тази реалност се дава оценка. Мисля, че правителството трябва да направи самооценка за своето участие, защото местната власт реализира своята политика на базата на законите, които се приемат от изпълнителната и законодателната власт.

Няма как и няма наредба в общините, които да пречат на инвеститорите, защото кметовете изпълняват единствено и само законовите разпоредби, които се приемат от Народното събрание.

Инвеститорът иска в една община да има изградена инфраструктура и да получи строително разрешение".

За да бъде издадено това разрешително е нужен месец – месец и половина, каза Хасан Азис и попита каква обаче е инфраструктурата, която има съответната община.

По думите му тук има голяма дупка между централната и местната власт, тъй като няма осигурени средства за изграждане на инфраструктура за бъдещи инвеститори.

Председателят на Сдружението на общините каза от името на всички кметове, че нито една община няма интерес да спъва инвеститорския интерес, а точно обратното – правят всичко възможно, понякога с риск да прескочат законовите разпоредби, да подпомогнат дадена инвестиция да се случи.

Според Хасан Азис диалогът с местната власт в момента липсва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България