Хасан Рухани официално бе преизбран за президент на Иран

Хасан Рухани официално бе обявен за новият президент на Иран от държавната телевизия, въпреки че резултатите от вота все още не са окончателно обработени.

С 99,7 на сто от преброените гласове, медиите ликуват за победата, подкрепяща усилията на Техеран за възстановяване на чуждестранните връзки. По първоначални данни Рухани получава 23,5 млн. гласа или 57% в сравнение с основния си опонент – Ибрахим Раиси, който са подкрепили 15,5 млн. души, предаде АФП.

На вчерашния президентски вот е отчетена и висока избирателна активност – бюлетина са пуснали над 40 от около 56 млн. регистрирани гласоподаватели. Наложи се дори и удължаване на изборния ден, за да могат гласа си да заявят хилядите чакащи на опашка граждани. "Поздравявам ви за голямата победа на иранската нация за създаването на огромен и запомнящ се епизод по пътя на "мъдростта и надеждата", каза вицепрезидентът Ешак Джахангири.

Хасан Рухани, 68-годишен умерен духовник, който през първия си мандат оглавява ядрената сделка със световните сили през 2015 г., формира вота като избор между по-големи граждански свободи и "екстремизъм".

Опонентът му Раиси пък излезе пред публиката като защитник на бедните, търсещ по-твърда позиция към отношенията със Запада. Все пак Рухани и неговата революционна реторика спечелиха избирателите от работническата класа с обещания за увеличаване на облагите. "Гласуването за него, особено в селските райони, показва, че иранският народ вече не вярва в икономическия популизъм и радикалните промени", каза анализаторът Али Ваез. "Те имат зрелостта да разберат, че решаването на проблемите в тяхната страна е в компетентното управление на икономиката и умереността в международните отношения", посочи той. Първото постижение на Рухани бе сделката с шест сили, ръководени от Съединените щати, които облекчиха икономическите санкции в замяна на ограничаването на ядрената програма на Иран. Той получи обезщетение тази седмица, когато Вашингтон се съгласи да продължи отказа от санкциите, свързани с ядрената енергетика, като запази сделката.

Изборите идват в напрегнат момент в отношенията със Съединените щати, като президентът Доналд Тръмп все още заплашва да се откаже от споразумението и гостува на регионалния съперник Саудитска Арабия този уикенд. Въпреки че Рухани е бил дълбоко вкоренен в иранската политика от ранните дни на революцията, той се превърна в лице на реформистите, след като движението им бе унищожено след масовите протести през 2009 г.

Изследователят по международни отношения Фоад Изади от университета в Техеран смята, че сега той може да има лост, за да настоява за повече свободи, въпреки опозицията от страна на доминираните от консерваторите съдии и служби за сигурност. Но икономиката остава предизвикателство номер едно. Въпреки че Рухани понижи инфлацията с около 40%, след заемането на длъжността през 2013 г., цените все още нарастват с 9% процента годишно. Продажбите на петрол са се повишили от влизането в сила на ядрената сделка през януари миналата година, но ръстът в останалата част от икономиката е ограничен, оставяйки безработицата на обща стойност 12,5% (почти 30% е сред младите хора).

На вота на 19 май в Иран се явиха шестима кандидати. Сред тях са настоящият президент Хасан Рухани, бившият главен прокурор Ибрахим Раиси, вицепрезидентът Ешак Яхангири, кметът на Техеран Мохамед Багер Галибаф и двама бивши членове на правителството – ексминистърът на културата Мустафа Ага Мирсалимов и старият министър на индустрията Мустафа Хашеми Таб.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия