Хасково пред воден режим, спряха две помпени станции

Хасково е изправен пред опасността от режим на водата. Рискът се появи, след като днес беше спряно водоподаването от помпени станции 1 и 2. Водата от тях показва най-високи стойности на уран след последните изследвания. Превишаването на нормата е 3 пъти, обявиха днес от Регионалната здравна инспекция, пише Haskovo.info.

В резервоарите в момента има около 70 000 кубikа вода, които ще стигнат за 2-3 дни, обяви областният управител Минко Ангелов. Ако през това време ВиК не намери вариант да подава допълнителни количества вода от останалите кладенци, реално кварталите “Болярово”, “Кенана” и части от “Любен Каравелов” ще минат на режим.

Междувременно стана ясно, че още един кладенец е отчел превишени количества на уран – 0,05 мг при норма 0,03. Той се намира на километри от останалите компрометирани – в землището на Узунджово. Подобни количества са дали и проби от кв. “Хисаря”. Според РЗИ обаче е възможно тези проби да опорочени и щели да бъдат повторени.

Продължава да е в сила препоръката водата в Хасково да не се пие и да не се готви с нея. Очаква се становище от Българската агенция по безопасност на храните за стоките, произведени в хасковски предприятия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България