Хашим Тачи очаква от Меркел да окаже натиск върху страните от ЕС, които не са признали Косово

Хашим Тачи, Президент на Косово

Президентът на Косово Хашим Тачи приветства изявлението на германския канцлер Ангела Меркел, която по-рано заяви категорично, че няма да има промяна на границите на Балканите . Той обаче подчерта, че очаква от Меркел да окаже натиск върху страните от Европейския съюз, които все още не са признали Косово, отбелязва електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“.

„Поздравявам изявлението на канцлера Ангела Меркел относно неприкосновеността на границите в Западните Балкани. Сега остава мнозинството страни в ЕС да убедят петте държави-членки и Сърбия да признаят Косово в границите му. Колкото по-бързо се постигне това, толкова по-добре за региона“, увери Тачи.

Според някои косовски медии с коментара си Тачи иронизира изявлението на германския канцлер, която изрично подчерта, че Берлин няма да допусне никакви промени на границите на полуострова.

„Границите и териториалната цялост на страните от Западните Балкани са утвърдени и са недосегаеми. Това трябва непрекъснато да се повтаря, защото има тенденция да се говори за границите, а това не може да се прави“, категорична бе Меркел след срещата си с премиера на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа