Хашим Тачи: Сега е моментът за исторически договор между Сърбия и Косово, който предвижда и корекция на границите

Хашим Тачи, Президент на Косово

Президентът на Косово Хашим Тачи в събота се е срещнал с посланиците на САЩ, страните членки на Европейския съюз и представителите на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа), КФОР и ЕУЛЕКС в Прищина и е посочил, че сега е моментът за голям исторически договор между Сърбия и Косово, който предвижда и „корекция на границите“.

Независимо от съпротивата на Германия и повечето косовски политически партии, държавният глава е оценил, че ако през следващите няколко месеца не се сключи такъв договор, двете страни ще продължат да имат нерешени отношения, предаде македонската електронна медия „А1 Он“.

„Не можем да стоим на място, в патова позиция. Няма какво да чакаме. Изоставането и изчакването за решаването на отношенията между Косово и Сърбия наистина ще представлява предпоставка за напрежение, дестабилизация и големи проблеми, не само между нас, но и в целия регион“, е заявил Тачи.

Според косовския президент, договорът би предвиждал взаимно признаване на двете държави, за да може Косово да получи дългоочакваното сръбско признание на неговата независимост и с това място в ООН.

Президентът на Сърбия Александър Вучич, който заедно с Тачи отвори въпроса за промяна на границите, не е казвал, че това ще се случи, но се предполага, че двамата държавни глави разговарят за размяна на населеното предимно със сърби Северно Косово за Прешевската долина, която се намира в Южна Сърбия. Тачи отхвърли вероятността това да предизвика по-голямо напрежение в региона и искания за промяна и на други граници.

„Ние имаме отлични добросъседски отношения с Македония, Черна гора и Албания, а искаме в бъдеще да имаме и много добри съседски отношения и със Сърбия“, е заявил косовският президент пред дипломатите. Той е посочил, че има множество противници на това предложение, както в Косово, така и в Сърбия и че прилагането на такъв договор би било съпътствано с много рискове, но по-голям риск е ако Косово и в бъдеще не напредва като държава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа