Хванати в кадър записки на детектив: Един от нападателите на "Лондон бридж" е бил известен на властите

Още 11 души са арестувани рано тази сутрин

Един от нападателите на "Лондон бридж" най-вероятно е бил известен на антитерористичните власти със своите ислямистки възгледи, съобщи Daily mail. Това се вижда от записки на ръка върху тетрадка на детектив, уловени в кадър.

27-годишният джихадист даже е бил сниман в телевизионен репортаж да развява знаме на ИДИЛ в лондонски парк.

Рано тази сутрин са били извършени още арести във връзка с атентата на два адреса - в Нюхам и в Баркинг, съобщиха от полицията. Задържани са 12 души на възраст между 19 и 60 години, един от тях по-късно е бил освободен.

Властите обявиха, че тримата нападатели са идентифицирани, но засега няма да обявяват самоличността им.

Eдин от нападателите в Лондон участвал в документален филм за джихадисти, заснет от британския Канал 4, разкриват анонимни източници на в. „Телеграф”. Смята се също, че се опитал да стигне до Сирия, но не успял. Тази информация не е потвърдена от официалните власти.

Мъжът е заснет във филм, озаглавен „Джихадистът от съседната врата”, който проследява гостуването на двама ислямистки проповедника в Лондон.

Предполагаемият терорист е работил за лондонския транспортен оператор „Ти Еф Ел”, както и в клон на веригата за бързо хранене „Кей Еф Си”. Според роднини мъжът се опитал да отиде в Сирия, за да се включи във войната там, но бил разубеден от семейството си. Жена му била бременна по това време и той се разколебал.

Филмът „Джихадистът от съседната врата” е едногодишно разследване под прикритие, което беше излъчено през януари тази година. Предполагаемият атентатор е заснет на събитие на Мохамед Шамсудин, спорен ислямистки проповедник. В документалния филм присъстват и кадри как Шамсудин и предполагаемият атентатор се молят пред знаме на „Ислямска държава”. При заснемането на филма двамата мъже са били задържани за около час от полицията, но знамето не било открито. При своя лекция в Лондон Шамсудин заяви, че „Шериатът идва във Великобритания” и че „черното знаме ще се вее над „Даунинг стрийт 10”.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=VNGRpKwIAwE[/embed]

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа