Хванаха ало измамници, измъкнали 5000 евро от възрастна жена в Нова Загора

Полицията в Нова Загора задържа извършители на телефонна измама за 5000 евро, съобщиха от пресслужбата на МВР.

Разследването започнало на 7 декември, когато 81-годишна жена потърсила помощ в полицията. Тя обяснила, че получила обаждане на домашния си телефон от мъж, който се представил за неин близък. По време на разговора й поискал услуга -  да се обади на продиктуван от него мобилен номер в магазин за бяла техника и да провери дали са пристигнали поръчаните от „роднината“ радиатори за отопление. Жената така и сторила. От отсрещната страна мъж, представил се за  продавач в търговския обект, обяснил, че поръчката е доставена и спешно трябва да се заплати сумата от 5 000 евро. Предложил, за да не се разхожда, той и негов колега да дойдат пред дома й, за да вземат нужната сума. Така, въвлечена в измамната схема, жената предала парите на двамата непознати.

В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия криминалистите установили извършителите на измамната схема. Още същия ден, около 19,30 часа, те задържали единия от извършителите - И.Д /26г./ от град Ямбол. Час по-късно в полицейския арест попаднал и вторият съучастник в престъплението - Р.М. /27 г./ от град Шивачево. Те направили  пълни самопризнания и върнали част от открадната сума.

Двамата мъже са привлечени в качеството си на обвиняеми за извършено престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК. С прокурорско постановление на И.Д. и Р.М. е наложена мярка за задържане до 72 часа, като двамата са отведени в следствения арест в град Сливен.

Работата по документирането на цялостната престъпна дейност на задържаните продължава.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право