Най-малко 11 цивилни са били убити при турски удари в Сирия

Пучдемон се закани да формира ново правителство

Момчета на 13 и 14 г. пребиха до смърт клошар

Владислав Горанов ще председателства заседанието на ЕКОФИН в Брюксел утре

Грантаджии, зелени и протестъри с апетити към държавни пари

Теменужка Петкова: Всички енергийни дружества приключват 2017 г. на печалба

Грипна епидемия в Трявна, Дряново и Димитровград от утре

Румен Радев проведе среща с Андрей Бабиш

Задържаха още един от осъдените за грабежа в дома на семейство Анчови

Грипът настъпва и към област Монтана

Фернандо Каранга: Оставам до лятото

Софийският университет и BASF ще подпишат споразумение за сътрудничество

Пистатели и общественици подкрепиха Емил Кошлуков

Девет автора се конкурират в конкурса „Христо Фотев“

12,2 млн. евро за проекти в пограничния район между България и Сърбия

Хванаха посредниците, които предавали парите на пловдивските професори

Окръжна прокуратура-Пловдив наблюдава две досъдебни производства за подкупи, давани на хабилитирани преподаватели от Университета по хранителни технологии (УХТ) във връзка с провеждани изпити в учебното заведение. Както вече стана ясно двама преподаватели от ВУЗ-а са арестувани по подозрение за корупция. Сега от държавното обвинение, съобщиха, че по случая са задържани и двама посредници, които помагали на професорите в схемата.

По едното дело са повдигнати обвинения на професор С.В., на 66 г., за това, че е поискал дар – пари в размер на 600 лева, за да постави положителна оценка върху две изпитни работи на студент, с които да удостовери успешно положени изпити по учебните предмети – „Механика“, 2 част и „Съпротивление на материалите“, без да са проведени такива изпити.

По случая към наказателна отговорност са привлечени в качеството на помагачи и други две лица – Д.Д., на 38 г., и П.К., на 61 г., по отношение на които са повдигнати обвинения с горепосочената правна квалификация. Единият от посредниците е с мярка за неотклонение „подписка“, а другият помагач, както и професор С.В. са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

По второто дело са повдигнати обвинения на професор Н.Б., на 59 г., за това, че е поискал дар – пари в размер на 600 лева, за да постави положителна оценка върху изпитни задачи и техните решения на двама студенти, с които да удостовери успешно положени изпити на лицата по учебната дисциплина – „Теоретична електротехника“, 1 част. По случая към наказателна отговорност е привлечен в качеството на помагач Д.Д., на 61 г., по отношение, на който е повдигнато обвинение с горепосочената правна квалификация. Професор Н.Б. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

За престъплението по чл.301 ал. 1 от Наказателния кодекс законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 6 години и глоба до 5 000 лева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Тази порочна пратика същесвува не само във ВУЗ но масово се практикува при кандидатстване за работа отЧР.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.