Хеликоптери и водолази ще търсят още дрога в морето край Шабла

Снимки: МВР/Архив

Откритите 169 кг чист кокаин на улицата биха стрували над 71 млн. лв.

Хеликоптери и водолази от МО и "Гранична полиция" ще претърсват морето край Шабла за дрога, след като във вторник около 16,30 часа на 20 метра от брега южно от нос Шабла бяха открити 169 кг кокаин.

Партидата била в шест сака, опаковани в непромокаема материя и привързани с въжета към спасителни жилетки, обясни в Каварна главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Гранични полицаи намерили наркотика в рамките на разпореденото интензивно патрулиране, след като по румънското крайбрежие морето изхвърли няколко партиди с кокаин. Част от откритите край Шабла спасителни жилетки са били празни, затова зоната ще бъде огледана от водолази.

"По разпореждане на премиера и хеликоптери ще облетят района, за да сме сигурни, че сме засекли цялото количество", поясни Иванов. Той подчерта, че залавянето на голямото количество наркотик е резултат от доброто сътрудничество между силовите структури на България и Румъния.

Засега не е установен плавателният съд, от който са били хвърлени пакетите с кокаин, за който се предполага, че идва от Южна Америка. По първоначални данни чистотата му е изключително висока - около 90%, посочи шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Според него на дребно грам от наркотика струва 140 лв., като стойността на заловената партида е 23,8 млн. лв. На уличния пазар кокаинът се продава разреден с други субстанции в съотношение 1:3, така че разпространителите биха прибрали 71,4 млн. лв. от продажбата на заловената в наши води стока.

От полицията предупредиха, че чистата дрога е опасна за живота и не бива да се употребява. Оттам апелираха жителите на крайбрежието да сигнализират, ако открият съмнителни пакети край морето. По случая Добричката окръжна прокуратура образува досъдебно производство за контрабанда на кокаин в особено големи размери.

Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода от 15 до 20 г. и глоба от 200 000 до 300 000 лв. Към момента няма данни за задържани лица. Предстои да бъде направена експертиза на намерения кокаин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България