Хеликоптери не са успели да се включат в издирването на Боян Петров днес

Шерпите са се върнали в базовия лагер, специлизиран екип анализира събраните материали

Лошото време в района на хималайския връх Шиша Пангма не позволи на хеликоптерите да се включат днес в издирването на Боян Петров, съобщиха от екипа на алпиниста.

Пилотите са чакали в готовност още от 6 ч. сутринта местно време, но подходящ прозорец за излитане така и не се е отворил. На практика, това значи прекратяване на спасителната мисия по въздух.

Наземната спасителна мисия също върви към своя завършек, твърди Деян Петков в имейл до БНР

В официалната страница на спасителния екип Dream Wanderlust във фейсбук публикуваха информация, че екипът от шерпи се е върнал в базовия лагер днес следобед, след като не успели да намерят алпиниста Боян Петров. Те открили някои важни доказателства, материали и оборудване, вероятно използвани от Боян.

Целият специлизиран екип анализира материалите, събрани по време на операцията. През целия ден са се опитвали да излетят с хеликоптер от летището в Катманду, но заради лошото време, не са успели. Все пак се надяват довечера или утре да стигнат до базовия лагер.

Ръководителят на хеликоптерния екип изрази разочарованието си, казвайки: "Все още се опитваме да стигнем до базовия лагер. Но за съжаление не се случи и един час благоприятно време за летене. След като съберем материалите от шерпите, отново ще се опитаме да подновим търсенето. Надяваме се да имаме ясна картина в рамките на 24 часа".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят