Хематологът д-р Чавдар Ботев: Кръвната плазма е най-ефективна, ако се прелива от първия до третия ден

Снимка: БТВ

"Лечението с кръвна плазма е изключително успешно. То има 130-годишен период на използване. Проблемът с COVID-19 е, че това е едно ново заболяване и всички терапии трябва да изминат път, все едно са абсолютно ново лечение. Поради тази причина тази терапия е достъпна само при тежко болните пациенти". Това коментира пред БТВ хематологът д-р Чавдар Ботев.

По думите му в момента текат клинични проучвания, при които трябва да се докаже нейната ефективност и при леки и средно тежки случаи.

"Резултатите са много обнадеждаващи. Ако се лекува както трябва, имаме с 50% намаляване на смъртността, а при някои групи се стига до 400% намаляване на смъртността. Важно е плазмата да бъде характеризирана в три групи - нискотитърна, среднотитърна и високотитърна", обясни д-р Чавдар Ботев.

Той поясни още, че правилото е, ако се прелива от първия до третия ден в тежко състояние, кръвната плазма е най-ефективна. След четвъртия ден ефективността й намалява двойно. Има случаи, при които първият ден е решаващ.

"Плазмената терапия е част от комплексното лечение. Тя не е самостоятелна терапия. Оказа се, че един много прост метод спасява 64% от болните - заемането на определена поза, при която се правят определени дихателни упражнения", разказа д-р Ботев, уточнявайки, че става въпрос за по-леките случаи.

Коментари

Задължително поле