Херо Мустафа рецитира строфа от „Високи сини планини“ на откриването на Голямата базилика в Пловдив (ВИДЕО)

Американският посланик Херо Мустафа рецитира строфа от стихотворението „Високи сини планини“ на Младен Исаев на откриването на Голямата базилика в Пловдив.

„Обичам българските думи, що слушам по поля и друми, обичам хубавите песни и приказките ни чудесни“, изрече Херо Мустафа на български и продължи на английски, за да подчертае значимостта на обекта. Мозайките от IV-VI век в базиликата бяха реставрирани с финансовата помощ на фондация „Америка за България“.

„Този паметник ще продължи да бъде специално място и ние ще продължим да полагаме усилия за него. По този начин ние отдаваме дължимото и на красотата на България и на желанието да бъде съхранено нейното минало”, каза още посланик Мустафа.

“В продължение на 7 години работим заедно ръка за ръка, камъче по камъче, за да дадем нов живот на Епископската базилика”, каза директорът на „Америка за България“ Нанси Шилър.

Античните мозайки са експонирани на две нива в Епископската базилика на Филипопол. Основните мотиви в тях са птиците – пауни, токачки и др. В почистването и реставрирането им участваха и много доброволци под ръководството на доц. Елена Кантарева-Дечева.

„Днес ние имаме щастието да бъдем тук, когато Епископската базилика на Филипопол възкръсва след дълги години археологически проучвания и реставрация, за да се докоснем отново до нейната красота и величие“, заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров.

През 2019 г. Голямата базилика беше вписана в индикативния списък на ЮНЕСКО и Пловдив кандидатства този обект да стане част от културното наследство под егидата на тази организация.

https://www.facebook.com/PlovdivMunicipality/videos/280502363560789

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България