Хидролози спасяват Ботевград от воден режим

Язовир „Бебреш“ е полупразен.

Съзнателно не ремонтирали аварии и течове

Опасност: мъртвият обем ще бъде достигнат през март

Кметът не съобщил навреме, че районът може да остане на сухо

Днес „Труд“ публикува втора част от разследвания за водата на Ботевград ( първата част прочетете тук ). Защо от чешмите тече мътилка, потънали ли са милиони в нечии джобове, кой източи язовир „Бебреш“, ще има ли режим на водата в района и какво се опитва да скрие кметът на града. Това са въпросите, които интересуват 30 хил. души и на които ще се опитаме да дадем отговор.

Специалисти хидрогеолози са започнали проучване на съществуващи дренажи за терасата на река Бебреш, за да бъде предотвратен режим на водата в Ботевград и района. При установен дебит ще се изгради напорен водопровод до пречиствателната станция „Чеканица 1“. Това е само една от мерките да се предотврати криза като тази в Перник, след като стана ясно, че язовирът е с обем около 30% и Ботевград упорито върви към режим.

Кметът Иван Гавалюгов би тревога на 30 декември, че водата ще стигне само за 6 седмици. Така

той побърза да изпревари обвиненията срещу него,

че заради лошо стопанисване и съмнителни практики, е реално Ботевград да остане и без мътната вода, която тече от чешмите там.

Месец по-рано, стопанисващата язовира фирма „Напоителни системи“ алармира градоначалника, че полезният обем на язовира е 1 920 000 куб. м. и при среден спад от 5 см. на денонощие, мъртвият обем ще бъде достигнат към средата на март 2020 г. Кметът обаче си затрая, докато не гръмна скандалът за водата на Перник и не се намеси лично премиерът Бойко Борисов.

От „Напоителни системи“ посочиха и част от причините, довели до плачевното състояние на язовира. Една от тях са стотиците аварии, за които ВиК е била информирана, но никой не си е мръднал пръста, за да ги отстрани. Не са използвани и речните водохващания, в разрез с взетото решение през май м. г. на среща между ВиК София и „Напоителни системи“. 90% от водопровода, захранващ резервоарите в местността „Сливите“, не се използва, установява през същия месец проверка от Хидро-техническия район Ботевград. Оставени са отворени и спирателни кранове, преливат шахти, през които изтичат хиляди кубометри вода, която е удобно оправдание за източените огромни маси вода. Къде са отишли и кой е прибрал парите в момента нищят прокуратурата и ДАНС.

Кметът на Ботевград Гавгалюгов посочи като единствената причина за задаващото се безводие работата на МВЕЦ „Бебреш“, собственост на фирма на Васил Златев. „Напоителни системи“ обаче направи проверка, който доказа, че вецът не работи от 25 септември 2018 г. След това централата е ползвала вода за профилактика два пъти - в периода от 21 май до 28 май и от 19 юни до 25 юни м. г. За този период са изразходвани 861 229 куб. м.

Хаосът покрай водата на Ботевград не е от вчера, а продължава с години. Няколко пъти от „Напоителни системи“ напразно предупреждават, че изрично трябва да се спазват количествата, определени в издаденото разрешително, но въпреки това „ВиК Бебреш“ точи не по 2,5 млн. годишно, а три пъти повече.

Голяма част от водата изтича безконтролно

заради аварии и лошо състояние на водопроводните инсталации, но дружеството - собственост на Община Ботевград, не прави нищо през годините, за да оправи положението.

В края на м. г. и Бойко Борисов обвини кмета на града, че не е съобщил навреме за проблемите и че умишлено е саботирал обединяването на ВиК дружествата. Без това обединение не може да се ползват европейски пари за ремонтите, които, ако бяха направени, нямаше да се стигне до почти критична ситуация с водата в района.

След като на 1 април м. г. ВиК София иззе функциите на ВиК Бебреш, бяха отстранени 447 аварии, беше въведена автоматизирана система на управление на водоснабдителните съоръжения на територията на община Ботевград, с което се прекрати преливането на напорните резервоари. Това веднага доведе до намаляване на общите загуби на вода по водопреносните мрежи. ВиК обеща, че няма да се стигне до критична ситуация в Ботевград и вода ще има.

Набелязани са и мерки за следващата половин година, които да предотвратят кризата. Освен за битови нужди, вода ще бъде подавана в минимални количества за промишлени нужди - около 16 хил. куб. м., както за парник - около 11 хил. Този разход е нищожен в сравнение с разходите на ВиК, които за този период са над 700 хил. куб. м. Ако не се спрат течовете обаче, кризата е неминуема.

Утре четете: Как кметът Гавалюгов спаси фирма на бизнесмена Гавалюгов и за какво я използва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване