Хиляди излязоха в подкрепа на независимостта в Деня на Каталуния

Хиляди каталонски сепаратисти, се събраха, за да изразят желанието си за независимост от Испания, предава AFP. Това се случва три седмици преди в страната да бъде проведен референдум по този въпрос.

Облечени и боядисани в червено, жълто и синьо, демонстрантите издигнаха транспаранти и лозунги с надписи „Довиждане, Испания“.

Близо 400 хиляди души бяха заявили, че ще участват на демонстрацията в Барселона, която се провежда в деня на католонския празник „Диада“, на който се отбелязва годишнината, откакто испанските войски превземат града през 1714-та година.

„Остават 20 дена до референдума и мобилизацията, която предизвика този процес, трябва да продължи“, заяви каталонският лидер Карлес Пучдемон. Представители на опозицията в региона, които са против независимостта, разкритикуваха демонстрантите, твърдейки, че въпросните са монополизирали Диадата, която принадлежи на всички каталонци.

Въпреки това днес испанският премиер - Мариано Рахой, поздрави каталунците за празника им. Безпокойство за референдума изразиха и в Брюксел - в писмо председателят на Европарламента Антонио Таяни пише, че всяко нарушение на основния закон на страна-членка е нарушение и на правните рамки на целия съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа