Хиляди кубинци се сбогуваха с Фидел Кастро

Масова траурна церемония в памет на Фидел Кастро, който почина на 25 ноември, се проведе в събота в източния кубински град Сантяго де Куба, където пристигна траурният кортеж с урната с праха му. Хиляди се събраха на площада „Антонио Масео“, за да почетат паметта на лидера на Кубинската революция. На митинга присъстваха президентите на Боливия и Венецуела Ево Моралес и Николас Мадуро, както и бившият държавен глава на Бразилия Дилма Русеф.

Пред събралото се множество президентът на Куба Раул Кастро обеща, че ще защитава социалистическата революция на островната държава. „Ние се заклеваме да защитаваме отечеството и социализма“, заяви Раул Кастро. Той също така отбеляза, че неговото правителство ще забрани улици или сгради да бъдат кръщавани на неговия брат Фидел, за да се спази желанието на бившия лидер личността му да не се бъде превръщана в култ.

Държавният глава посочи, че на следващата сесия парламентът ще приеме закон, забраняващ, кръщаването на „институции, улици, паркове и други обществени места или издигането на статуи или други форми на изразяване на почит“ към лидера на Кубинската революция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка