Хиляди медици излизат на протест

Международният ден на сестринството се превърна в национален ден на протест за българските спецаилисти по здравни грижи. Хиляди се очакват на пл. „Независимост” в София, като ги обединява едно – искането трудът им да бъде достойно заплатен.

„В европейските страни заплатите на медицинските специалисти по здравни грижи, които са основни стълбове на здравните системи, варират в рамките на средната заплата за страната, при нас заплатите са на нивото малко над минималната заплата”, посочи пред БТВ една от протестиращите.

По думите й именно мизерните възнаграждения са в основата на проблема с липсата на кадри. В момента работят 25 000 медсестри, 4000 акушерки, 7500 клинични и рентгенови лаборанти, рехабилитатори и фелдшери с много висока средна възраст. А са нужни 2 пъти повече и с поне 10-20 години по-млади от тях.

„Исканията са ни първо да се промени заплащането, да престанат с тези политически каламбури и нормотворчески напъни (…) Ние не искаме много, искаме да получаваме това, което заслужаваме”.

Коментари

Задължително поле