Хиляди миньори скандираха „Оставка!“ пред Министерския съвет (обзор)

Близо 10 000 протестиращи се събраха на националното синдикално шествие в центъра на София за защита на въглищните централи у нас, които трябва да затворят през 2026 г.

Затваряне на централи

Протестиращите: Има въглища за още 50 години

Близо 10 000 миньори и енергетици блокираха София и скандираха “Оставка!” пред сградата на Министерския съвет заради условията от Брюксел по Плана за възстановяване и развитие (ПВУ) за намаляване на въглеродните емисии. Шествието бе организирано от КНСБ и КТ “Подкрепа” и издигна мотото “За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България”, тъй като при сегашните параметри на Плана от 2026 година въглищните централи трябва да затворят, а над 100 000 семейства да останат без работа. Още на 12 януари Народното събрание взе решение условията по ПВУ в частта енергетика да бъдат предоговорени, но нито служебното правителство, нито сегашният кабинет имат резултати или шанс за предоговаряне.

“Не си даваме енергетиката, тя е наша и има въглища за още 50 години!”, “Не протестираме за заплати, а да спасим България! Без енергетика няма държава!”, обявиха протестиращите на митинга пред Министерския съвет.

Синдикатите са категорично против териториалните планове за развитие на районите около Стара Загора, Кюстендил и Перник, защото те ще доведат до затваряне на мощности. Депутати от “Възраждане”, БСП и ИТН поздравиха протестиращите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България