Хиляди окупираха прокуратурата в Пловдив с викове „Свобода за доктора!“ (СНИМКИ)

Разотидоха се с обещание да протестират всяка вечер

Около 3000 души окупираха сградата на прокуратурата в Пловдив с викове „Свобода за доктора“ и „Промяна!“ Това се случи във втория ден на протести в защита на задържания за убийството на крадеца рецидивист Жоро Джевизов лекар д-р Иван Димитров.

Прокуратурата и досега не е изнесла данни по случая, но по известното до момента Джевизов е влязъл в имота на доктора, за да краде, и е бил прострелян. Това се е случило в първите часове на 2 март, а сутринта тялото на Джевизов беше открито на капак на БМВ, паркирано в съседство.

Протестиращите, които искат д-р Иван Димитров да бъде освободен незабавно, се събраха пред сградата на Второ районно в Пловдив. Там под звуците на „Боят настана“ и „Шуми Марица“ обявиха, че лекарят е защитил семейството и дома си и поискаха законодателни промени, които да не позволяват хора, посегнали към оръжие при самоотбрана, да влизат в ареста.

След това те потеглиха на шествие към прокуратурата, продължавайки да скандират „Свобода!“ Митингът спря до паметника на Съединението, който е точно до прокуратурата. Там напрежението ескалира и сред хората се чуха реплики към прокуратурата „Мафия!“ и „Плъхове!“, защото прякорът на убития крадец е Плъха.

В един момент протестиращите се насочиха към входа на прокуратурата, охраняван от десетина полицаи. Те поискаха дежурният прокурор да излезе и да говори с тях. Вратата остана затворена и хората започнаха да иронизират, че правораздаването за разлика от престъпността има почивен ден. Последваха мощни освирквания и викове „Оставка!“

В един момент изглеждаше, че ще се стигне до атака на сградата, но в крайна сметка хората се разотидоха с обещание да протестират всеки ден пред прокуратурата от 17.30 часа.

72-часовото задържане на д-р Иван Димитров изтича тази вечер и се очаква утре да стане ясно дали прокуратурата ще поиска съдът да го остави в ареста.

Коментари

Задължително поле