Хиляди приятели на Русия се събраха край язовир "Копринка"

Над 14 000 приятели на Русия от цялата страна се събраха за 15 път край язовир "Копринка". Тази година традиционният събор на русофилите се проведе под мотото "Европа е по-силна с Русия"и беше посветен на 140-ата годишнина от края на Руско-турската освободителна война.

168 автобуса, 24 микробуса и над 1000 леки автомобила пристигнаха край язовирната стена, съобщи БНР.

Конкурси, концерти, откриване, възстановяване и поддържане на паметници са сред дейностите на Националното движение „Русофили“, в което членуват над 30 000 души. Днешният събор край Копринка е кулминацията на проявите на движението, обобщи председателят му Николай Малинов. Пред насъбралото се множество той сподели идеята да бъде учредено международно русофилско движение.

„Тази идея е високо оценена в много страни по света, включително и в Русия, тъй като това, което ние правим, се забелязва, вижда, обръщат му внимание", каза той.

„Любовта между българския и руския народи може да устои на всяка политическа буря, на всяко тенденциозно и злонамерено преиначаване на истината“, се казва в приветствието, което президентът Румен Радев изпрати до русофилите на Копринка:

„Благодаря на участниците в националния събор, че вече 15 години показват с присъствието си тук, че нищо не може да омаловажи значението на приятелските отношения между България и Русия и доказаната съпричастност между нашите два народа“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия