Хиляди протестираха срещу управляващата коалиция в Австрия

Най-малко 20 000 души протестираха днес във Виена срещу управляващата коалиция между десницата и крайната десница на власт от близо месец в Австрия, предаде Франс прес, като се позова на полицията.

Протестиращите организираха шествие в центъра на австрийската столица под наслов "Комитет по посрещането на новата година". От центъра те се отправиха към квартала на министерствата.

Данните на организаторите за броя на участниците в протеста се различават от тези на полицията и варират от 25 000 до 50 000. Демонстрацията бе организирана по призива на леви организации и антирасистки движения.

В протеста участваха хора от най-различни възрасти. Демонстранти носеха плакати, в които се припомняше анексията на Австрия от Нацистка Германия през март 1938 г. "Моля ви, нека това да не се повтаря отново", пишеше на един от плакатите.

Това е първи подобен голям протест срещу новата управляваща коалиция на младия консервативен канцлер Себастиан Курц. В нея влиза и крайната десница на Хайнц-Кристиан Щрахе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа