Хиляди се поклониха пред чудотворната икона на Богородица в Арбанаси

На Светата литургия присъстваха кметът на Велико Търново Даниел Панов, председателят на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов и кметът на Арбанаси Тошо Кръстев

Хиляди се поклониха пред чудотворната икона на Божията майка във великотърновското село и архитектурен резерват Арбанаси в Деня на Голяма Богородица – 15 август. Още рано сутринта посетители от цялата страна се отправиха към манастира „Свето Успение Богородично“, за да се помолят за здраве, да запалят свещ и да се докоснат до иконата, за която се смята, че притежава чудодейна сила. Сред тях бе и кметът на Велико Търново Даниел Панов, придружаван от народния представител от Великотърновски регион и председател на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, както и от кмета на Арбанаси Тошо Кръстев.

За иконата „Света Богородица Троеручица“ се вярва, че помага в беди и при изцеряването на различни болести. В манастира, чийто храмов празник също е в Деня на Голяма Богородица, бе отслужена Света литургия.

Празничната програма в Арбанаси продължи през целия ден. В конната база край селото се проведе държавна квалификация по прескачане на препятствия, а кметството бе арена на турнир по ускорен шах. В централния парк пък са изпълненията на младите таланти от детско студио „Румина“.

Тържествата завършват на централния площад с отслужен водосвет и концерт на Мария и Магдалена Филатови.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България