Хиляди телефонни разговори проверени за убийството на Георги

Йоан се върнал на местопрестъплението

Споделил с брат си, че е наръгал момче

Столични криминалисти проверили хиляди телефонни разговора, за да стигнат до убиеца на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина, който бе прободен смъртоносно с нож на 2 юни 2015 г. След няколкомесечна упорита работа, спецполицаите успели да изолират мобилния апарат на Йоан Матев, който бе задържан за клането преди година и осем месеца, казаха запознати с разследването пред “Труд”. Така било установено, че телефонът на Йоан се намирал в часа на смъртта на Георги в района на пейката, където бе открито тялото му.

В петък 19-годишният Йоан бе оставен в ареста. На заседанието стана ясно, че за разкриването му помогнала и негова съученичка. Тя го разпознала по разпространените от МВР видеокадри, които го засекли да тича от мястото на убийството. Момичето успяло да се свърже с приятелката на убития Георги – Лора, и й съобщила подозренията си, че разпознала Йоан на кадрите. Тази информация била предадена на разследващите и тогава започнало проследяването на телефоните.

В съда стана ясно също, че малко повече от час след смъртта на Георги Йоан се върнал на мястото на местопрестъплението. Във фаталния ден обвиненият и брат му Марсел ходели до тенис кортовете в Борисовата градина да тренират, което било между 10 и 12 часа. В последния момент Йоан се отказал да тренира и заявил на брат си, че отива “да се мотае”. След това му се обадил, че се намира в района на румънското посолство, без да посочва причината за това. След тренировката Марсел влязъл в съблекалнята да се изкъпе и там пристигнал Йоан. Обвиняемият извикал брат си настрана и му споделил, че е станала грешка и е наръгал момче с нож, стана ясно в съдебната зала. Споделил също, че изхвърлил ножа в близост до мястото на инцидента, а горнището си хвърлил в кофа за смет. След разговора двамата и още едно мъж - Георги Мирчев, отишли на пазара при Римската стена. Там си купили сандвичи и се върнали обратно. Тогава забелязали, че има много скупчени хора около пейката, където било тялото на Георги. Въпреки това продължили по пътя си, а Йоан година и осем месеца се укривал.

 

Разследват учители и ученици

Голяма е вероятността да започне разследване за действията на съучениците на Йоан и на директора на частното училище, където той е учел, споделиха криминалисти пред “Труд”. Децата го разпознали по разпространението от МВР кадри, но не сигнализирали полицията. Някои от тях дори са забелязали на 2 юни 2015 г. следобед Йоан да се опитва да измие лицето си в тоалетната. Те видели и рана на челото му. Съучениците обсъждали наблюденията си с учителите, както и с директора на училището. Дори той призовал Йоан да си намери извинителна бележка за 2 юни, въпреки че нямало такава практика в училището. Всички обаче запазили мълчание, вероятно от страх.

 

Приятели искат мъст

Страница във фейсбук в памет на Георги Игнатов

Приятелите на Георги Игнатов искат убиецът му да бъде разстрелян или да изгние в затвора. Това става ясно от двете фейсбук групи, които са в памет на починалия ученик. “Знам, че е време за възмездие и справедливост. Искам да получиш заслуженото си. И се пази, защото съдбата наказва много повече от съда”, пише на една от страниците. “Разстрел, а не затвор”, иска млад мъж. “Да изгние в затвора”, гневи се и момиче.

Коментари

Задължително поле