Хиляди учители не достигат в страната

Увеличението на заплатите цели справяне с кадровия дефицит

Ремонти текат в 600 школа и забавачки

Хиляди са незаетите щатни бройки за учители в цялата страна по малко от месец преди началото на новата учебна година. На този етап обаче от МОН не разполагат с точна бройка, тъй като до 17 септември – първия учебен ден, все още се сключват договори с нови преподаватели, а други излизат в пенсионна възраст. Има недостиг на учители и един от механизмите за справяне с кадровия дефицит е именно увеличението на заплатите в сектора, коментира в понеделник просветният министър Красимир Вълчев. По думите му само София са нужни още над 600 учители.

Положението е особено тежко в по-малките населени места, където няма интерес към свободните преподавателски места.

Най-много специалисти се търсят по математика и информационни технологии, чужди езици, химия, физика. Липсват още ресурсни учители, логопеди и педагогически съветници. Запазва се висок дефицитът на кадри в големите областни градове Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора.

Ако нещо не се промени, най-сериозен недостиг на учители ще има тепърва през следващите десет години, когато ще се пенсионират най-голям брой преподаватели.

Все още активно текат ремонтни дейности в страната в 600 училища и детски градини, но повечето от тях ще приключат до 17 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование