Химическият комбинат "Свилоза" в Свищов възобнови производствената си дейност

Химическият комбинат „Свилоза“ АД в Свищов от понеделник възобнови производствената си дейност. Това съобщи за „Труд“ изпълнителният директор на предприятието Михаил Колчев.

Предприятието спря работа в началото на декември миналата година поради липса на дървесина. До принудителния престой доведе изключително негативното развитие на пазара на дървесина в България от началото на 2017 г. Липсата на достатъчни количества суровина на пазара и драстичният скок на цените през третото и четвъртото тримесечие на годината, принудиха ръководството на химкомбината да разпусне близо 500-те работници и да затвори халетата. Малкото запас от дървесина, с който „Свилоза”АД разполагаше в началото на годината се бяха изчерпали и дружеството се оказа с празни складове.

Михаил Колчев припомни, че основна причина за критичната ситуация е системното неизпълнение на сключените договори за доставка на дървесина . В края на 2017г. е имало неиздължени количества по договори за 2016 година, а доставките на количествата за 2017г. в повечето от горските стопанства през декември изобщо не бяха започнали. Опитите да се закупи дървесина от свободния пазар също се оказали неуспешни поради голямото търсене и липса на достатъчни количества.

"В момента имаме суровина като количествата не са големи. Надяваме се, че ако времето се задържи благоприятно, доставките на дървесина ще продължат", изтъкна Колчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес