Хипертонията може да се дължи на друго заболяване

Д-р Кирил Джоманов е един от малкото специалисти у нас с европейска диплома по кардиология.

Важно е да се потърси второ мнение

Над 50 човека са преминали безплатните прегледи, организирани от Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ през май. Въз основа на тях лекарите са направили някои изводи. След тях са правилното измерване и проследяване на артериалното налягане в домашни условия, както и мотивирането на пациентите за извършване на повече физическа активност, промяна в храненето, по възможност намаляване на стреса.

„Широко разпространената диагноза артериална хипертония е обект на много проучвания, но и досега се смята, че в над 90% от случаите не може да бъде определен точният причинител. Този вид хипертония се нарича „първична“. Значително по-рядко високото кръвно налягане е причинено от конкретно заболяване, тогава хипертонията се нарича „вторична“, обяснява д-р Кирил Джоманов, един от специалистите в ИСУЛ с европейска диплома по кардиология.

Д-р Джоманов пояснява, че артериалната хипертония е многофакторно заболяване, което означава, че не говорим за конкретен причинител, а за т.нар. рискови фактори. Поради това само в малък процент от случаи на вторична хипертония е възможно окончателното й излекуване при отстраняването на първичната причина. Точно такъв пример са имали по време на безплатните консултации.

„Младо момче, на 39 год. с известна давностна артериална хипертония и много труден контрол на артериалното налягане, на фона на 3-4 медикамента за свалянето му. Проблемът в този случай е, че пациентът е проследяван от няколко години при различни кардиолози и никой не го е насочил за разширени изследвания и консултации с други специалисти с оглед търсенето на друга причина за високото артериално налягане“, казва кардиологът.

След направените изследвания се оказало, че младият мъж има ендокринно заболяване, при което надбъбречните жлези секретират големи количества от хормона алдостерон. Именно трудноконтролируемото кръвно налягане е основен белег за това състояние. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве