Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Словакия твърдо против джендъризма Ще приемем отделно законодателство за борба с насилието над жени, обеща премиерът Фицо

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

„Хиподрума“ и „Надежда“ номер 1 по мръсен въздух

Най-мръсен въздух дишат жителите на столичните райони „Хиподрума“, „Надежда“ и „Павлово“. Това сочат последните данни за количеството фини прахови частици на Изпълнителната агенция за околна среда, предоставени на „Труд“.

Към края на януари са отчетени завишени стойности на запрашаване, които достигат трайно до пет-шест пъти над нормата от 50 µg/m3 за 24 ч. На 28-и и 29-и най-прашно е било в района на „Хиподрума“, твърдят експертите, които следят в реално време качеството на въздуха. В следващите два дни първенци по вредни вещества се оказват „Надежда“ и „Павлово“. Според данните за периода 31 януари – 1 февруари в двата района фините прахови частици са над 300 µg/m3 при норма от 50 µg/m3. Най-високи са стойностите по обед между 11 и 13 ч, стойностите скачат рязко и след пиковите часове за трафика в столицата и остават такива за цялата нощ.

Прекомерно запрашаване отчитат и станциите в „Младост“, „Дружба“ и „Красно село“, където единствените часове, в които показателите са в норма или съвсем леко я превишават, са между 14 и 18 ч.

Въздухът е мръсен дори на Копитото, където в последните дни на януари са отчетени стойности над допустимите.

Основният замърсител на въздуха както в София, така и за страната са именно фините прахови частици (ФПЧ10 ). Причини за замърсяването са емисиите от автомобилния и обществен транспорт, битовите изгаряния на твърди и течни горива, опесъчаването и осоляването на улиците през зимния сезон.

От агенцията напомнят, че запрашаването има ясно изразен сезонен характер. През зимата, когато масово се използват твърди горива за отопление, се наблюдават значително по-високи концентрации на прах. Допълнително се наблюдава повишаване на нивата при липсата на вятър, мъгла, температурна инверсия.

 

Статистика: 80% от автопарка над 15 години

Над 80% от автопарка у нас е на възраст над 80 г. Регистрираните превозни средства са 4 130 195, сочат обобщените данни към 30 юни 2016 г.

От тях новите автомобили на възраст 0-5 години наброяват едва 155 067, докато леките автомобили на възраст над 20 години са 1 791 604.

Освен това бензиновите МПС-та са близо 2 милиона, или 1 777 706, докато дизеловите са 1 203 180 на брой.

 

Предложения на общината: Спират коли от движение

Ограничаване на движението на автомобили в най-натоварените зони на града при прекомерно запрашаване и строг контрол на техническите прегледи на колите. Тези, които са без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите норми, ще да бъдат спирани от движение. Това са част от новите политики, които общината ще предложи в програмата си за подобряване на качеството на въздуха, обяви Йорданка Фандъкова.

Ако предложенията на общината бъдат приети, ще има и система за ранно предупреждение при прогнозни високи нива на фините прахови частици. Предвижда се и създаване на местна система за мониторинг на въздуха.

 

 

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Над 80% от автопарка у нас е на възраст над 80 г. Българите смие си пичове – караме само винтажни автомобили….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.