Поставиха началото на „Пролетен фестивал за съвременното изкуство“ с изложбата „Стаички“

Полиция блокира част от центъра на София заради вечното дерби в събота

Старозагорци ще посрещнат тържествено Благодатния огън от Ейрусалим

Масло от кило марихуана по 1500 лв. спринцовката продавала разбитата наркогрупа от Варна

По-високи наказания за разрушители на дюни По-сурови мерки и за нападателите над медици, пробационни служители и по хулигански подбуди

Дневен център подреди великденска изложба базар в Монтана

Двама мъже са задържани за производство на наркотици в Плевенско и Врачанско

Илияна Йотова разговаря с чуждестранни студенти от български произход в Пловдив

Дават на съд бабаит, убил мъж на улица във Вършец

Прокурори отчитат скок на актовете за данъчни престъпления и наркотици

13 задържани за разпространение на дрога при спецакция във Варна

Прокуратурата: Материалите за Бенчо Бенчев се превеждат Очаква се до края на май разследването да приключи с прецизирани обвинения

Лавров: САЩ се намесват по безцеремонен начин в проекта за „Северен поток 2“

Две общини във Варненско са увеличили населението си

Братя Пантелееви – магьосници в класиката

Хирургът д-р Свилен Маслянков: Нужно е изследване генетиката на вида тумор в битката с рака

Практиката напоследък показва, че е належащо да се извършва изследване на генетиката на различните видове тумори в битката с рака. Всяко злокачествено образувание е с различни генетични линии. Дори и по време на лечение е възможно да настъпи промяна в генетиката на тумора и той да стане нечувствителен и да не се повлияе от терапията. У нас обаче такива изследвания не се правят, защото са скъпи. Подобен анализ при рак на гърдата например струва около 1000 лева. Това разкрива хирургът от Александровска болница д-р Свилен Маслянков.

Опитният медик, който е родом от Велико Търново, стриктно следи новостите в лечението на онкологичните заболявания в световен мащаб и работи за внедряването им в България. Само преди дни д-р Маслянков се завърна от Лисабон, където участва в Деветия мултидисциплинарен конгрес за колоректални заболявания.

„Във форума участваха не само хирурзи, но и специалисти, които се занимават с диагностика и лечение на рак на червата като гастероентеролози, химиотерапевти, лъчетерапевти и др.Имаше представители от цяла Европа-Франция, Испания, Германия, Холандия, Португалия. Участваха лекари от Южна Корея, както и лектори от САЩ“, сподели д-р Маслянков.

Той разкрива, че световните тенденции сочат, че заболеваемостта се увеличава бавно и постепенно, особено в индустриалните държави.

Причинителите на ракови заболявания са най-вече замърсяването на природните ресурси-въздух, вода, почва, както и некачествената храна.

„В развитите държави много усилено се работи за ранната диагностика на тези патологии. Разработват се и се прилагат множество скринингови програми. Използват се и множество терапевтични методи като например премахване на полипи по червата, които са предракови образувания. При наличие на тумор пък, се преценява в какъв стадий на развитие е и едва тогава се прилагат различни хирургични техники по възможност с по-малка инвазия“, подчертава д-р Свилен Маслянков.

Медикът допълва, че напоследък все по-усилено се коментира и значението на правилната диагностика на метастазите.
„Когато се касае за малко на брой метастази в даден орган, това е олигометастатична болест, която може да се излекува напълно. Вече имаме пациенти с много добри резултати след подобно комплексно лечение“, уточнява д-р Маслянков.

Хирургът споделя и за друга новост в борбата с онкозаболяванията на правото черво. При правилно проведена предоперативна химио и лъчетерапии, които се прилагат синхронно, в 20-30 % от случаите, се стига до излекуване. Заради това тенденциите са да не се бърза с операция, а да се изчака поне 3-4 месеца.

„Миниинвазивната хирургия все повече се налага. Стремежът е при нужда да се изреже само остатъка от тумора и да се спаси органа. Така се гарантира и по-качествен живот на пациента“, допълва д-р Маслянков.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.