Свищов и две села остават без вода заради авария Екипи на ВиК работят по отстраняването й

5 хитри начина да свалите „празничното“ тегло Без строги режими и изтощителни тренировки

Мъж се е самозапалил в колата си по пътя над Асенова крепост

Д-р Ива Иванова – успешен лекар в света на табутата Арабските жени полагат огромни грижи за външния си вид още от съвсем млади, твърди дерматоложката

БФС поиска безсрочен лиценз от спортното министерство

Лили Иванова тръгва на турне през април

ООН: Всяка чужда намеса в Либия трябва да бъде прекратена

Брак за чаша вода и мръсни чорапи “Кътка и Вътко Тръткови”- новите онлайн семейства

Хванаха италиански боклук на пристанището в Бургас, прокуратурата разследва

Пламнал вентилатор в болницата в Горна Оряховица вдигна на крак огнеборци

Емил Димитров: ТЕЦ „Бобов дол“ няма да работи, докато не лицензира инсталациите си

Затвориха хематологията в УМБАЛ-Бургас, няма специалисти

Любимите рецепти на Цвети Радойчева

Фандъкова: Няма превишение на фините прахови частици в столицата в момента

„Софийска вода“: Няма да има проблеми в столицата заради водоснабдяването на Перник

Хирургът д-р Свилен Маслянков: Нужно е изследване генетиката на вида тумор в битката с рака

Практиката напоследък показва, че е належащо да се извършва изследване на генетиката на различните видове тумори в битката с рака. Всяко злокачествено образувание е с различни генетични линии. Дори и по време на лечение е възможно да настъпи промяна в генетиката на тумора и той да стане нечувствителен и да не се повлияе от терапията. У нас обаче такива изследвания не се правят, защото са скъпи. Подобен анализ при рак на гърдата например струва около 1000 лева. Това разкрива хирургът от Александровска болница д-р Свилен Маслянков.

Опитният медик, който е родом от Велико Търново, стриктно следи новостите в лечението на онкологичните заболявания в световен мащаб и работи за внедряването им в България. Само преди дни д-р Маслянков се завърна от Лисабон, където участва в Деветия мултидисциплинарен конгрес за колоректални заболявания.

„Във форума участваха не само хирурзи, но и специалисти, които се занимават с диагностика и лечение на рак на червата като гастероентеролози, химиотерапевти, лъчетерапевти и др.Имаше представители от цяла Европа-Франция, Испания, Германия, Холандия, Португалия. Участваха лекари от Южна Корея, както и лектори от САЩ“, сподели д-р Маслянков.

Той разкрива, че световните тенденции сочат, че заболеваемостта се увеличава бавно и постепенно, особено в индустриалните държави.

Причинителите на ракови заболявания са най-вече замърсяването на природните ресурси-въздух, вода, почва, както и некачествената храна.

„В развитите държави много усилено се работи за ранната диагностика на тези патологии. Разработват се и се прилагат множество скринингови програми. Използват се и множество терапевтични методи като например премахване на полипи по червата, които са предракови образувания. При наличие на тумор пък, се преценява в какъв стадий на развитие е и едва тогава се прилагат различни хирургични техники по възможност с по-малка инвазия“, подчертава д-р Свилен Маслянков.

Медикът допълва, че напоследък все по-усилено се коментира и значението на правилната диагностика на метастазите.
„Когато се касае за малко на брой метастази в даден орган, това е олигометастатична болест, която може да се излекува напълно. Вече имаме пациенти с много добри резултати след подобно комплексно лечение“, уточнява д-р Маслянков.

Хирургът споделя и за друга новост в борбата с онкозаболяванията на правото черво. При правилно проведена предоперативна химио и лъчетерапии, които се прилагат синхронно, в 20-30 % от случаите, се стига до излекуване. Заради това тенденциите са да не се бърза с операция, а да се изчака поне 3-4 месеца.

„Миниинвазивната хирургия все повече се налага. Стремежът е при нужда да се изреже само остатъка от тумора и да се спаси органа. Така се гарантира и по-качествен живот на пациента“, допълва д-р Маслянков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.