Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Aварирал ТИР край Драгоман запуши пътя за Калотина

166 снегорина чистят софийските улици

Отмениха бедственото положение в община Баните

Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

$ 70 млн. награда за откриването на малайзийския самолет МН370 Тексаска компания възобновява търсенето на изчезналия боинг

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Синдикатите срещу поскъпването на тока, предвиждат фалити КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със съвместна позиция в подкрепа на работодателите

Борисов отговаря на „Труд“: Лидерите от Западните Балкани трябва колкото се може по-бързо да покрият критериите за членство в ЕС

ЦСКА бие с голове на новите

Хирург внедрява световни новости при лечението на рак

Важно е да се определи правилно стадият на развитие на болестта и да се избере точната тактика за лечение, смята д-р Свилен Маслянков

Хирург бори ракови заболявания, като внедрява световни новости. Д-р Свилен Маслянков е родом от Велико Търново, но практикува в Александровска болница в столицата. Медикът постига забележителни резултати с онкоболни, при които използва комплексни процедури и молекулярно типизиране на конкретния вид тумор. Лекарят усвоява научните постижения благодарение на участия в международни симпозиуми.
Д-р Маслянков не крие удовлетворението си от един от последните курсове в Будапеща, който се провел под егидата на европейското училище по онкология за Източна Европа и Балканския регион. В него участвали 25 специалисти от различни държави, сред които имало хирурзи, медицински онколози, лъчетерапевти, патолози, психоонколози.

14-4
Д-р Маслянков по време на операция.

“Битката с рака изисква комплексно лечение. Важно е да се определи правилно стадият на развитие на болестта и да се избере точната тактика за лечение. Нужно е още прецизно да се установи точната комбинация от мутирали гени, за да се знае как най-ефективно да бъдат атакувани. В над 50% от случаите се касае за единични мутации и засега са установени над 3 милиона”, обяснява д-р Маслянков.

Медикът допълва, че едва в половината от случаите може да се постави точна молекулярна диагноза и туморът да се атакува прицелно. Това създава и много обърквания в начина на лечение.

“Но пък за тази група пациенти резултатите от терапията са изключително добри. Чрез иновативните методи ракът се превръща в хронично заболяване, развитието му се овладява и се контролира. Чрез периодични курсове на лечение с малки дози се постига забавяне и дори спиране на развитието на туморните клетки. Тези пациенти се чувстват добре и живеят пълноценно”, категоричен е д-р Свилен Маслянков.

Хирургът разкрива, че в практиката си прилага индивидуален подход към всеки пациент.

“Търсят се различни маркери, с които да се накара всяка ракова клетка да “светва”, като така издава сигнал и показва, че я има. Това помага за прецизна диагностика, както и да се оцени резултатът от лечението”, уточнява лекарят.

Д-р Маслянков изтъква, че всичко това е напълно осъществимо у нас и се прави емисионна томография с ПЕТ скенер, като диагностиката се поема от здравната каса.

Какво е ПЕТ скенер, или позитроноизлъчваща томография – това е мощно средство за най-ранно търсене на тумори, стадирането им и проследяването на ефекта от противотуморното лечение. ПЕТ скенерът вижда живота на клетките. На практика това е единственият апарат, който позволява наблюдаване на активността на клетките с изключителна точност в реално време. С този метод се открива изключително рано появата на туморни образувания.

Туморните клетки са агресивни, с безконтролно размножаване и поради това са хиперактивни, което обуславя по-голяма консумация на глюкоза от съседните нормални клетъчни структури в човешкия организъм. ПЕТ скенерът топографира усвоената глюкоза от различните клетъчни структури и по този начин ни дава богата медицинска информация за степента на метаболизма им.

“Напоследък в лечението на раковите заболявания се включва и психоонкологията. Такива специалисти масово се използват от определени онкологични звена в Европа. Самото поставяне на тежката диагнози предизвиква сериозен стрес и човек трябва да има стабилна психика, за да се бори с болестта. Много често болните казват: “Няма да се лекувам! Ще живея, толкова, колкото ми е писано!” Тогава се налага хирургът да влезе в ролята на психолог и да намери най-верния подход към всеки пациент”, коментира д-р Маслянков.
Онкопсихологията е дял от медицинската психология. Още през II век преди новата ера Клавдий Гален установил, че хората, които са тъжни, боледуват много повече от жизнерадостните. През последния век медицинската психология навлиза все повече и повече в процеса на лечение на пациентите. При раково болните това е от изключително значение, защото битката с болестта може в изключителна степен да се повлияе и от психологическото състояние.

Лекарят разказва интересен случай със свой пациент. Благодарение на иновативния метод за прецизна онкология 38-годишният мъж от Велико Търново, на когото му отреждали 6-8 месеца живот, вече живее една година, а д-р Маслянков предвижда и пълно изцеление.

14-2“Човекът имаше тумор на дебелото черво и масивни разсейки в черния дроб. Когато влезе в кабинета ми, едва се движеше, беше с пожълтяла кожа и склери. Изпратих го на онкологичен екип и му бе направено изследване на молекулни маркери. Установена бе точната мутация и започнахме модерна химиотерапия. След проведения курс не го бях виждал 3-4 месеца. Мислех си, че може да се е случило най-лошото, докато един ден изненадващо човекът ми се обади. Когато влезе в кабинета ми, не можах да го позная. Беше жизнен и напълнял с 10 кг”, разказва с видимо удовлетворение д-р Маслянков.

Пациентът бил подложен на 12 химиотерапии. След курса му били направени пълни изследвания, които показали, че туморът се е смалил наполовина.

“Има възможност някои туморни образувания да бъдат стопени и без хирургична намеса. На въпросния пациент обаче му предстои двуетапна хирургична интервенция, а перспективите са за пълно изцеление”, казва още медикът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Stava iasno che oncogenezata e rezultat ot mutazii, edinichni ili posledovatelni.
    Vaprosot e da se predpazim ot onkogenni vlieania i da poddarzhame reparativnite mehanizmi na DNK remonta v kletkite.
    Mutageni sa kosmocheskata radiacia, UV / Xrays radiacia, mnogo himikali v hranata, ? gennoto injenerstvo.
    Bog da pazi decata ni!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.