Хирург, обещал свобода на затворник, получи присъда за измама

Снимка: Архив

Докторът е в ареста заради рецепти за морфин, който отивал при наркодилъри

Хирургът от Разград д-р Бранимир Мичев получи условно наказание от 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок за измама, извършена през 2014 г. Присъдата е произнесена, докато той е в ареста заради изписани рецепти за морфин на пациенти, които нямали нужда от такова лечение, а наркотичното вещество било продавано на дилъри във Варна.

Условното наказание, което му даде Районният съд в Разград сега, е за нашумял случай, при който докторът и негов съучастник, вече покойник, поискали 10 600 лв. от мъж, чиито син бил осъден. Д-р Мичев и Борис П., който бил управител на охранителна фирма и се представял за съдебен заседател, измамили бащата, че с парите ще „мотивират” съдии, прокурори и лекари да отърват сина му от затвора. За целта щели да организират издаването на медицински документи, сочещи, че арестантът е болен и така щял да се размине с ефективна присъда.

Бащата дал парите, но последвало ново искане за още 5 000 лв., които той отказал да плати.

Делото срещу доктора и съучастника му беше гледано веднъж и двамата получиха ефективни присъди, но поради пропуски в мотивите се наложи връщане на първоинстанционния съд, припомниха от Апелативна прокуратура във Варна. Междувременно Борис П. починал и процесът срещу него беше прекратен.

Докторът вече има и друга условна за теглене на пари от чужда дебитна карта.

До дни пък се очаква внасянето на обвинителен акт за незаконно придобиване и държане на наркотични вещества, които са над 10 600 ампули морфин и други, ползвани като обезболяващи в онкологията. Стойността на лекарствата, които се дават по специален ред, е 13 800 лв. Те били придобити, като били изписвани на пациенти, които не ползвали такива медикаменти и нямали представа, че има рецепти с данните им. Този случай е от 2016-2017 г.

В момента тече разследване по последното задържане на доктора, което стана в началото на февруари, когато у него били намерени пак специални рецепти за наркотични лекарства. Този път те били издадени от друг лекар, който вероятно е действал под някаква форма на принуда, но случаят се разследва.

Според магистрати, с последния случай, престъпленията, за които е разследван докторът вече били шест. Сред тях имало и за присвояване на лекарства от болници в Разград и Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право