Хирурзи от болницата в Търново боравят с високи технологии

Хирурзите от областната болница във Велико Търново масово прилагат високотехнологични постижения в практиката си.

„През последните 2-3 години с бързи темпове наваксваме изоставането в лапараскопската хирургия. Правим безкръвни операции предимно при жлъчно-каменната болест. Предстои този метод да бъде въведен и при операциите на апендикс и херния. През 2016 г броят на този вид интервенции е двойно по-голям в сравнение с предходната година. Разполагаме с нужния капацитет от специалисти, апаратура и инструментариум от последно поколение”, заяви д-р Божидар Ангелов, който е началник на Първа хирургия в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”.Той информира, че отделението разполага с необходимия човешки ресурс. Това са четирима специалисти, които са с богат опит в конвенционалната хирургия, но са обучени и сертифицирани за извършването на лапараскопски операции.

„За да е успешен един медик в лапараскопските манипулации, той трябва да има опит и в отворената хирургия”, подчертава д-р Ангелов.

В хирургичното отделение прилагат и съвременна методика за лечение на проблемни рани. Лекарите от 1 г работят със специална система с вакуум за извеждане на секрети от труднозарастващи язви.

„Скоро ще разполагаме и с ултразвуков скалпел. Качеството на техническото изпълнение на операциите скъсява времето на лечение. Непрекъснато правим заявки за доставка на електроножове. Все по-масово работим и с еднократен инструментариум за автоматично зашиване на черва. За съжаление обаче разходите за прилагането на тези новости не се поемат от здравната каса и са за сметка на пациента.Пътеките са силно недофинансирани и такива скъпи процедури и консумативи малко хора могат да си ги позволят”, подчертава д-р Божидар Ангелов.

Медикът изтъква, че лекарският състав на хирургичното отделение е балансиран като структура. В Първа хирургия на лечебницата работят шестима доктори като единият от специализант. Трима от тях са на възраст около 60 г, а останалите са в разцвета на силите си. В отделението разчитат и на 10 сестри с богат професионален опит. Болницата има нужната акредитация и е база за обучение и специализация на хирурзи.

„Гордеем се с наши кадри, които вече са изявени специалисти и имат завидна кариера в областта на онкохирургията, в кардиохирургията. Работата ни и добрите резултати от нея, не биха били възможни без достатъчно квалифицирани анестезиолози, реаниматори и апаратура. Структурата по анестезиология и реанимация във великотърновската болница са на много високо ниво. Сътрудничим си и с колегите от инвазивната и съдова хирургия. Благодарение на това много често спасяваме крайници от ампутация”, изтъква д-р Ангелов. Наред с подготвени специалисти и високотехнологично оборудване, в лечебното заведение непрекъснато обновяват и базата. Приключва мащабен ремонт на операционния блок като операционните зали вече ще отговарят на най-съвременните изисквания. Благодарение на дарения са обособени и две вип-стаи.

„Отделението разполага с 20 легла и има два сектора. В болничната структура се съхраняват и развиват традициите на търновската хирургична школа. Това е основната база за диагностика и лечение на хирургични заболявания в областта на общата и коремната хирургия. Лекуваме хернии на предната коремна стена, всички заболявания на храносмилателната система, включително и злокачествени образувания, всички заболявания на жлъчно-чернодробната система, усложнения на язвени болести. Прилагаме ендокринна хирургия- предимно лечение на проблеми с щитовидната жлеза, усложнения при диабет, доброкачествени и злокачествени образувания на кожата и меките тъкани. Практиката ни включва и всички видове травми. Впечатление прави, че напоследък има подмладяване на всички патологии”, обяснява д-р Божидар Ангелов.

Медикът обаче подчертава, че за разлика от частните и общински болници, областната лечебница не може да подбира пациентите си и ако не са здравно осигурени да ги връща. Само тази зима хирурзите са лекували четирима несретници като трима от тях са били с измръзвания, а единия с изгаряния.

„Около 1000 пациенти минават годишно през отделението, а резултатите от дейността ни са над средните за страната”, допълва д-р Ангелов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве